Korna på bilden är från en annan rymning och har inget med händelsen i artikeln att göra. Foto: Räddningstjänsten Väst

”Det är en ofattbar tragedi”

Uppdaterad
Publicerad

Sent under söndagskvällen dog hela 37 kossor som rymt från Almnäs bruk i Hjo när de blev påkörda av en brandbil. Gårdens vd, Thomas Berglund, säger att händelsen har skakat om personalen rejält.

Det var vid 23-tiden under söndagskvällen som en bil körde på en ko på länsväg 195. När räddningsjänsten skulle rycka ut till olycksplatsen körde deras räddningsfordon in i en hel klunga kor som samlats på vägen.

Läs också: 37 kor påkörda av räddningstjänsten

– Vi förstår inte hur det kunde hända. Korna befann sig fyra kilometer från sin hage. Det är helt absurt, säger djurens ägare Thomas Berglund till SVT Nyheter Väst.

Många av korna dog direkt i krocken, andra har fått avlivas på grund av sina skador.

För människorna som arbetar på Almnäs bruk är händelsen djupt omskakande.

– Det är en ofattbar tragedi. Vi arbetar just nu med att ta hand om alla djuren. Det är samma personer som brukade sköta dem som nu får göra det här, säger Thomas Berglund.

Mycket oklara omständigheter

Hur olyckan kunde hända kan ingen riktigt förklara. Enligt Thomas Berglund är det mycket märkligt att korna har gått eller sprungit så långt från sin hage, ända bort till länsväg 195.

– Det kan ha varit ett rovdjur som skrämt dem, eller kanske en älg, säger han.

Under måndagsförmiddagen har personalen varit ute och letat efter fler förymda djur. Nu har man kontroll över läget.

– Det är inga fler djur på drift, säger Thomas Berglund.

Vad som nu sker kan inte Thomas Berglund svara på. På frågan hur gården drabbas ekonomiskt, om någon försäkring täcker det inträffade, svarar han uppgivet.

– Det har jag ingen klarhet i. Det viktiga nu är att ta hand om djuren som är kvar. Det andra får bli en senare fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.