Foto: privat

Det nyinköpta vinet innehöll en objuden gäst

Uppdaterad
Publicerad

En luden liten insekt på 1-1,5 centimeter följde med det vin som Fanny Axelsson i Nödinge skulle ha i sin surkålsgryta. – Jag öppnade kranen och hällde upp mig ett glas för att provsmaka först. Då sade det ploff och nåt svart kom ut med strålen. Det äcklade mig, berättar hon för SVT Nyheter Väst.

Det var på torsdagseftermiddagen Fanny Axelsson var och handlade sitt vin på en av Systembolagets butiker i centrala Göteborg. Det blev en bag in box, vitt från Sydafrika. Väl hemma i köket i Nödinge igen inleddes matlagningen.

– För smakens skull ska det vara vin i min surkålsgryta, det är ett måste. Sedan blir det gärna ett glas vid sidan av till mig själv, men viktigast är att grytan får sitt, säger Fanny Axelsson.

Ett kryp

Det var då det hände. När kranen till vinet hade öppnats följde en minst sagt objuden gäst med. Ett kryp på 1-1,5 centimeter.

– Jag trodde inte det var sant, det bara äcklade mig. Den var lite luden och den hade någon slags vingar också, säger Fanny Axelsson.

Var den död?

– Ja, eller åtminstone väldigt full som legat där och simmat, usch.

Direkt efter upptäckten tog Fanny Axelsson kontakt med den systembutik i Göteborg hon hade handlat sin bag in box hos. Där blev beskedet att hon skulle komma tillbaka till butiken.

– De sade att eftersom det var en dålig vara skulle jag ta med mig förpackningen och få en ny som ersättning. Men det tar en timma för mig att åka in till Göteborg och hade hunnit bli tidig kväll, så det får vänta.

”Väldigt ovanligt”

På Systembolaget säger man att det är mycket ovanligt att det följer med saker i flaskor och boxar som inte ska vara där.

– Väldigt ovanligt, men när det händer är vi oerhört tacksamma att kunderna hör av sig till oss så fort som möjligt. Det underlättar för oss att ta reda på hur detta har kunnat ske i våra kontakter med underleverantören, säger Lennart Agén, presschef vid Systembolaget.

Det vin som importeras från Sydafrika förs med tankbåtar till Sverige. Vinet förpackas på box här eller i Tyskland.

”Jag vill ha det hemkört”

När Systembolagets presschef får höra att Fanny Axelsson ombetts att åka tillbaka till den systembutik i Göteborg där hon köpte vinet, reagerar han.

– Ska hon absolut inte behöva, det räcker med att hon tar med sig boxen till sin närmaste butik och få den utbytt, säger Lennart Agén.

Det imponerar dock inte på Fanny Axelsson.

– Jag vill ha det nya vinet hemkört till min bostad i så fall och helst utan någon insekt, surkålsgrytan väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.