Terrordömda göteborgarna – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Här är de viktigaste händelserna i fallet:

23 juli 2015: Två män från Göteborg, 30 och 32 år gamla, grips och häktas dagen därpå misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien 2013. En tredje man häktas i sin frånvaro, senare uppgifter i medier gör gällande att han dödats i strider i Syrien.

30 juli 2015: Den 32-årige misstänkte släpps på fri fot efter att rätten beslutat att hans funktionshinder gör att han inte kan försvåra utredningen.

Terrordömda göteborgare

23 november 2015: Åtal väcks i Göteborgs tingsrätt. I ett beslagtaget videomaterial syns hur två fångar får sina halsar avskurna. Två män som i videon har maskerat sig med scarf och huva har av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, bedömts att med ”extremt stor säkerhet” vara de två åtalade.

14 december 2015: Männen döms mot sina nekanden till livstids fängelse för terroristbrott. Tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje och döma enligt lagen om terroristbrott, snarare än brott mot folkrätten.

Straffet på livstids fängelse kritiseras av 32-åringens advokat, eftersom en skottskada i huvudet gjort att 32-åringen är funktionshindrad.

23 december 2015: Beslut om att flytta hovrättsförhandlingarna till Stockholm. Domaren i tingsrätten blev i januari chef för Hovrätten för Västra Sverige, och därmed ansågs risk för jäv finnas.

12 januari 2016: Åklagaren meddelar att ytterligare tre män identifierats i avrättningsvideon. Totalt är därmed sex svenskar från Göteborg identifierade. Tingsrätten häktar männen i deras frånvaro. Enligt uppgifter i sociala medier har de dödats i strid.

1 februari 2016: Målet skulle ha prövats i hovrätten, men förhandlingen sköts upp efter begäran från 30-åringens advokat att få mer tid att granska bildbevis.

8 mars 2016: Hovrätten planeras att starta. Särskilt rubriceringen terroristbrott anses bli en viktig fråga för prövning.

30 mars 2016: Hovrätten för Västra Sverige fastställer domen mot de terrordömda göteborgarna. Det blir alltså livstidsfängelse för terroristbrott för både 30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan Mostafa Al-Mandlawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet