Foto: SVT

Distraherade av mobilen – skadade i trafiken

Publicerad

Mobiltelefoner orsakar många trafikolyckor. 85 procent av olyckorna där fotgängare och cyklister skadas för att de är ouppmärksamma orsakas av mobiltelefoner. Det visar ny statistik som SVT tagit fram.

Vasagatan i Göteborg är känd för sina farliga trafikkorsningar. Ändå är det många som går eller cyklar med blicken i mobilen när vi ger oss ut för att filma i allén. Emil Mårdbrink är en av dem.

– Jag går ganska ofta och tittar i mobilen. Just nu höll jag på och spela, då har man ju inte så mycket uppmärksamhet på annat, säger han när SVT stoppar honom.

Beteendet orsakar olyckor

Även Niklas Lönn håller på med sin mobil där han går alldeles intill cykelbanan.

– Det är ju förbannat dumt, man kan bli påkörd. Jag brukar tänka det om andra, och nu gör jag det själv, säger han ångerfullt.

Faktum är att det är ett beteende som orsakar olyckor. SVT bad Transportstyrelsen ta fram statistik över olyckor där fotgängare eller cyklister skadats för att de är distraherade.

Statistiken visar att mobiltelefonen är direkt inblandad i ungefär 85 procent av olyckorna. Runt hälften av dessa är cyklister som kör på hinder för att de pratar eller tittar i mobilen. Även många fotgängare skadas för att de tittar i mobilen.

– Det vanligaste och mest allvarliga är att de blir påkörda av ett motorfordon. Nästan lika vanligt är att de går in i stolpar eller ramlar omkull, men då blir ju inte skadorna lika allvarliga, säger Tomas Fredlund på Transportstyrelsen.

Hamnat på akuten

Resten av olyckorna handlar om att man haft hörlurar i öronen. Totalt kan Transportstyrelsen se att 650 distraktionsolyckor rapporterats in de senaste tio åren.

Statistiken utgår från uppgifter från sjukhusen, och säger något om hur allvarliga konsekvenserna kan bli. 

– Då har man ju hamnat på akuten. Skadorna varierar. Det kan vara skallskador eller mjukdelsskador. Tack och lov har vi bara ett par dödsfall, säger Tomas Fredlund.

Tror mörkertalet är stort

Samtidigt står olyckorna som orsakas av ouppmärksamhet bara för en liten del av det sammanlagda antalet olyckor där fotgängare och cyklister skadas.

Exempelvis en är halkolyckor på vintern den vanligaste olyckan som drabbar fotgängare – men Tomas Fredlund tror att det finns ett mörkertal när det gäller olyckor som orsakats av mobilanvändande.

– Om polisen är inblandad tror jag inte att man är benägen att säga att man varit ouppmärksam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.