Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Detta är en katastrof biologiskt”, säger Micael Ingvarsson, fiskevårdsombud för Säveåns flugfiskesällskap. Foto: Privat

Döda ålar hittades i container vid Jonsereds Vattenkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Vid vattenkraftverket i Jonsered hittades ett 20-tal döda ålar som hamnat i en container tillsammans med annat som rensas ut från kraftverket, vilket Partille Tidning var först att rapportera om.

– Det var en förskräcklig syn, säger flugfiskaren Micael Ingvarsson som slog larm om händelsen.

Att ålar fastnar i gallren av starka strömmar och dör i vattenkraftverk är något som uppmärksammats vid flera tillfällen de senaste åren, bland annat av Uppdrag granskning.

Micael Ingvarsson, fiskevårdsombud för Säveåns flugfiskesällskap, har tidigare sett fisk och ål som dött i kraftverket men aldrig i denna skalan.

– Detta är en katastrof biologiskt när vi har så lite ål kvar, säger han.

Ålen akut hotad

Beståndet av den europeiska ålen är klassad som akut hotat. I vattenkraftverket i Jonsered har man anordnat en laxtrappa för att fisk ska kunna ta sig ut säkert genom kraftverket men Micael Ingvarsson tycker att det borde göra mer eftersom ålar kan ha svårt att ta sig igenom.

– Vi har en aktiv dialog och ett samarbete med Sportfiskarna som sköter vattenvägarna åt oss just för att vi vill ha ett bra samarbete med personer och organisationer som är duktiga kring den här problematiken, säger Mikael Jednell som är vd för Partille energi som äger vattenkraftverket.

Kommer den här händelsen leda till några fler åtgärder för att förhindra att det händer igen?

– Det som är svårt är att veta när det här inträffar. Det här är ju en relativt ovanlig händelse och väldigt svårt att planera för och veta vilka åtgärder man ska göra för att det inte ska inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.