– Det här är det mest surrealistiska jag har någonsin har varit med om, säger Ewa Espling. Foto: Privat

Dokumentär om ”Mannen utan minne”

Uppdaterad
Publicerad

Att få hela världens ögon på sig efter en minnesförlust tog hårt på amerikanska Michael Boatwright, även på hans ungdomskärlek i Sverige. Nu uppmärksammas allting i en radiodokumentär.

Ewa Espling satt i sitt hem i Uddevalla och gick igenom gamla lådor. Hon hittade brev från, och gamla foton på, sin gamla ungdomskärlek Michael Boatwright och undrade, så som många kan göra, vad som hände med den där mannen som hade betytt så mycket för henne en gång i tiden. Det skulle hon snart bli varse.

– Det här är det mest surrealistiska jag har någonsin har varit med om, säger Ewa Espling.

Led av uppmärksamheten

Att vara med i en P4-dokumentär var långt ifrån självklart för henne. Hela den sista tiden av ungdomskärleken Michael Boatwrights liv blev en kamp mot uppmärksamhet, journalister och närgångna frågor efter att han vaknat upp med en minnesförlust i USA och bara talade svenska.

Nyheten fick en enorm genomslagskraft och bara någon månad efter tankarna över en låda i Uddevalla dök Michael Boatwrights ansikte upp i svenska tidningar. Ewa Espling kunde knappt tro sina ögon. Hon tog upp kontakten med Michael Boatwright och såg hur han led av alla spekulationer som medier i hela världen höll på med. 

–  Han ville verkligen bara få vara en helt vanligt människa, säger Ewa Espling.

Fick komma till ro i Sverige

Hon lät honom komma till henne i Sverige. Här började han spela tennis och fick enligt Ewa respekt för sin önskan att få vara i fred.

– Jag vet hur glad han blev och hur vansinnigt tillfreds han var när han kom till i Sverige, då var han hemma. Och här respekterade svensk media hans vilja att få vara i fred, säger Ewa Espling.

Michael Boatwright hann leva i Sverige i lite mindre än ett år innan han gick bort i sin lägenhet.

Anklagades för kidnappning

Även för Ewa Espling blev uppmärksamheten väldigt jobbig. Hon hade aldrig kunnat tänka sig att hon skulle få så mycket rampljus på sig för att hon hjälpte en gammal vän.

I USA publicerades stulna bikinibilder på henne och amerikaner mailade henne och beskyllde henne för att ha kidnappat deras landsman.

– Jag har många gånger tänkt på hur jag hade gjort om jag hade vetat hur det skulle bli. Men det var ju inte jag som fick mitt liv uthängt i medier över hela världen. Jag försökte bara hjälpa honom. Så jo, jag hade gjort det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.