Foto: SVT

Dubbelt bakslag för Vara kommun

Publicerad

Vara kommun hade ansökte om att två fastighetsägare skulle betala sammanlagt 100.000 kronor i vite för brister som gäller utsläpp av avloppsvatten. Men mark- och miljödomstolen i Vänersborg avslår nu kommunens linje i bägge fallen.

I Vara kommun finns över tre tusen enskilda avloppsanläggningar och många av dessa behöver förbättras. Miljö- och byggnadsnämnden har i flera år tryckt på för att höja standarden, och minska utsläppen. SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om att många fastighetsägare fått förelägganden av kommunen med hot om vite om de inte åtgärdar sina avlopp.

Läs också: Politikern släpper ut smutsigt avloppsvatten

Förra året förbjöd Varas miljö- och byggnadsnämnd två fastighetsägare att släppa ut avloppsvatten om det inte genomgått rening som godkänts av nämnden. Det riskerade att få betala ett vite på sammanlagt 100 000 kronor om det inte åtgärdade bristerna.

Bakslag för kommunen

Beslutet överklagades till länsstyrelsen som höll med kommunen, men sedan hamnade ärendet hos mark- och miljödomstolen som nu ger kommunen bakläxa. Domstolen går emot såväl kommunens som länsstyrelsens beslut, vilket betyder att de båda fastighetsägarna inte kommer att bötfällas.

Följde inte föreskrifterna

Orsaken är att miljö- och byggnadsnämnden i Vara överskred sina befogenheter, eller snarare inte följde föreskrifterna. Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom bland annat att:

”Den aktuella överträdelsen kan inte anses vara av brådskande natur” och ”Förvaltningschefen för miljö- och byggnadsnämnden har saknat behörighet att meddela det förbud vid vite som ligger till grund för ansökan.”

Den kommunala nämndens ansökan avslås därmed av domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.