Att separera och sälja huset kan bli en dyr historia, i alla fall för den som bor i Sotenäs kommun. Foto: TT/SVT

Separerande par tvingas betala 625.000 kronor

Publicerad

2008 köpte ett par en kommunal tomt i Sotenäs. När paret åtta år senare tänker separera måste de betala 625 000 kronor till kommunen.

Att separera och sälja huset kan bli en dyr historia, i alla fall för den som bor i Sotenäs kommun. Reglerna säger nämligen att köparen förbinder sig att bosätta sig permanent och inte sälja fastigheten inom tio år.

Några som nu upplever problem med detta är Dan och Rebecca, båda har påhittade namn, som enligt Bohusläningen köpte mark 2008 och därefter byggde ett hus på tomten. Knappt åtta år senare tänker det gifta paret separera, och måste då betala vite på 625 000 kronor – samma belopp som de gav för tomten.

– Det är väldigt känslomässigt och jobbigt med skilsmässan. Och så ska man sälja och hitta ett nytt boende. Sen ska man dessutom betala ett straff på mer än en halv miljon kronor – det är mer än två årslöner – bara för att göra det lite jävligare, säger Dan till tidningen.

En tröst i sammanhanget är att vitesbeloppet kan räknas som en kostnad och dras av mot vinstskatten. Men trots att 22 procent av vitesbeloppet är borträknat går Dan och Rebecca miste om 487 500 kronor, skriver tidningen.

Ska förhindra spekulation

På kommunens hemsida står att reglerna är till för att förhindra spekulation, alltså ekonomisk investering avsedd att ge avkastning på kort sikt.

– Det här motiveras med att man köper tomten för ett självkostnadspris. Även den här familjen kommer att sälja sitt hus efter vite med en vinst. Sedan är det så att vi håller på att titta över de här tomtköreglerna, men i nuläget är det de regler som är gällande som den här familjen blivit bedömda utifrån, säger Mikael Sternemar (L), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

I andra kommuner är det vanligare med en gräns på exempelvis fem år, hur kommer det sig att det är det dubbla i Sotenäs?

– Det var vad vi politiskt var överens om och tyckte var rimligt när beslutet togs. Det är för att undvika spekulation, vi är ganska hårt utsatta för att värdena ökar väldigt snabbt, säger Mikael Sternemar.

I Sotenäs fall handlar det även om att göra vad man kan för att motverka en krympande kommunbefolkning, menar han.

– Vi har i alla fall tidigare haft en krympande befolkning, och detta är ett sätt att säkra att vi har en permanentboende befolkning. Det hade varit jättebra om vi sluppit att ha sådana här regler, men vi är som sagt ganska utsatta. Jag personligen tycker det är bättre att det sker en nedtrappning i vitet med åren, säger Mikael Sternemar.

Kommunstyrelsen kan befria köparen från att betala vite om ”synnerliga skäl föreligger”. Det gäller dock inte i detta fall.

– Vad jag kan dra mig till minnes har det varit vid dödsfall att vi har medgett undantag någon gång, säger han.

Kan reglerna komma att ändras?

– Det vill jag inte spekulera i alls, för vi har inte fått tillbaka några remissvar från de politiska partierna. Vi får diskutera det politiskt och se vad vi kommer fram till där. Men vi har haft några rättsfall tidigare som gett kommunen rätt. Det är inte så att vi lurar folk, folk går in i det här med öppna ögon, säger Mikael Sternemar.

De nya reglerna kommer att fastställas under hösten. Först ska tjänstemännen sammanställa ett förslag till beslut. I slutänden är det politikerna i kommunfullmäktige som har sista ordet.

Regler för tomtkö i Sotenäs kommun

  • Tomtpriserna grundas på att köparna bosätter sig på fastigheten i minst tio år. Tomterna säljs därför med ett överlåtelseförbud. Överlåtelseförbudet är generellt, det vill säga att det gäller även inom familjen, och innebär att köparen inte får överlåta fastigheten inom tio år efter datum för undertecknande av köpebrev.
  • Om köparen i strid med de förbindelser som tecknats med kommunen överlåter fastigheten vidare inom en tioårsperiod från det datum köpebrevet undertecknades är han omgående skyldig att betala ett avtalsvite.
  • Kommunstyrelsen kan befria köparen från att betala vite om ”synnerliga skäl föreligger”.

Källa: Sotenäs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.