För en flygtransport behövs en hermetiskt tillsluten zinkkista. Foto: SVT

Dyrt och krångligt att begravas i annat land

Publicerad

Många invandrare i Sverige önskar bli begravda i sina gamla hemländer. Men att transportera en avliden kan bli en dyr och krånglig historia.

– Den frågan kommer upp varenda gång. Alla frågar vad det kostar att begravas utomlands, säger Kalssom Kaleem som är medieansvarig vid Göteborgs moské.

Trots att det är många som frågar är det få som faktiskt genomför transporten. Kalssom Kaleem förklarar alltid för besökarna att muslimsk sed säger att kroppen ska begravas i det land där personen avlidit och att det ska ske så snart som möjligt.

– De flesta ändrar sig och begravs här i Sverige för det handlar om stora summor. Det är kanske 0,5 procent som skickar kroppen till hemlandet.

Döden
Kalssom Kaleem, medieansvarig vid Göteborgs moské. Foto: SVT

Krävs speciell kista

Just kostanden är stor anledning till att många väljer att inte transportera kroppen utomlands. För en flygtransport behövs en hermetiskt tillsluten zinkkista, en enklare transportkista och flygemballage. Att översätta dokument kostar också ofta stora pengar.

Olika kostnader för olika länder

Enligt begravningsbyrån Fonus varierar kostnaderna kraftigt. En transport till Island kostar till exempel runt 25.000 kronor medan en transport till Uganda kostar 53.000 kronor. När kroppen väl kommit fram tillkommer också kostnader för själva begravningen.

– Transporterna utomlands är ju inte billiga. Flygbolagen tar betalt per kilo och har man zinkkista och flygemballage så väger det en hel del. Man får räkna med 150 kilo minimum, och det kan kosta över 100 kronor kilot så det blir rätt dyrt redan från början, säger Johan Mihailovici som är administratör för Fonus transport riks och utland.

Många ska till Tyskland

De länder som Fonus oftast transporterar avlidna till är Tyskland, Thailand och de nordiska länderna. Men det är inte bara priset som kan ställa till det.

– De flesta problemen som uppstår är byråkratiska. Det är dokumentation, översättning och legalisering. Och alla instanser har sin handläggningstid vilket gör att det att det drar ut på tiden oftast i dessa ärenden, säger Johan Mihailovici.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döden

Mer i ämnet