Planritningar på skidområdet och den nya kongresshallen. Foto: Erlandsson Bygg AB/First Hotel Bilingehus Skövde

Efter bråk och förtal – nu beslutas miljonprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält kring mångmiljonsamarbetet mellan Billingehus och Skövde kommun. På måndagen ska kommunfullmäktige fatta beslut om Billingeprojektet.

Om kommunfullmäktige fattar beslut om att skriva på tre avtal med Billingehus kommer de att investera totalt 150 miljoner kronor. Det är pengar som ska investeras i framförallt fritidsområdet och markförvärv. Till det ska hotellet lägga 200 miljoner kronor för att bygga en kongresshall. 

– Vi har gått till val på att utveckla Billingen. Det är vår skärgård och vi måste skapa aktivitet, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M). 

Hon påpekar att hon förstår att det är känsligt när kommunen går samman med en stor extern aktör för stora investeringar. Samtidigt säger hon att det är en förutsättning för investeringen. 

– Blir det ingen kongresshall blir investeringar i området mindre värda, säger Katarina Jonsson. 

Sverigedemokraterna vågmästare 

Beslutet på måndag ska avgöra huruvida avtalen skrivs eller inte men det är inte en enig kommunfullmäktige som ska kliva in i mötessalen. Alliansen står bakom förslaget medan de rödgröna går emot. För att beslutet ska gå igenom måste Alliansen få med sig Sverigedemokraterna som har en vågmästarroll.  

I maj 2016 när kommunfullmäktige skulle besluta om en avsiktsförklaring om att skriva på ett avtal röstade Sverigedemokraterna med Alliansen. Katarina Jonsson tror att de kan göra det igen. 

– Det finns stöd i kommunfullmäktige så som jag tolkar det men vi får se hur Sverigedemokraterna röstar, säger Katarina Jonsson. 

De rödgröna säger nej 

Om Alliansen är ja, Sverigedemokraterna kanske så är de rödgröna ett tydligt nej till avtalet. Enligt kommunalrådet Marie Ekman (S) handlar det om att det är för mycket som är oklart. Hon påpekar att det finns en överklagan till Förvaltningsrätten, en vattendom som man inte har fått svar på och att projektet kan komma att bli betydligt dyrare.  

– Hela upplägget är så onormalt med hur man jobbar i en kommun. Det känns inte bra i magen, säger Marie Ekman. 

Processen har minst sagt varit ovanlig då ägaren för Billingehus först planerat att göra om det nuvarande hotellet till ett asylboende för att sedan skriva under en avsiktsförklaring med kommunen om en kongresshall.  

– Vi har fört en diskussion om Billingen i många år. Det är inget som bara kommit i samband med kongresshallen, säger Katarina Jonsson.  

Enligt Marie Ekman står också Socialdemokraterna bakom att investera i Billingen men inte på det sätt som man nu ska avtala om.  

– Det finns så mycket frågetecken. Det är klart att man kan satsa men då behöver man ett så bra underlag man kan få och vår uppfattningen är att det inte finns ett bra underlag, säger Marie Ekman. 

Kostnaden kan öka 

Marie Ekman berättar att hon känner sig osäker på kostnaden och hur dyr satsningen kan komma att bli. Hon ställer sig tveksam till att det kommer att landa på de totalt 150 miljoner kronor som är planerat. 

– Bara en lift kostar 50 miljoner kronor, säger Marie Ekman. 

Samtidigt kvarstår frågan om avtalet strider mot kommunallagen. Där har man tagit kontakt med en expert i form av Olle Lundin som är professor i Uppsala och som har gjort ett rättsutlåtande. 

– Han har gått igenom ärendet i alla delar och kommit fram till att det inte bryter mot kommunallagen, säger Katarina Jonsson. 

Skarp ton i sociala medier 

Meningarna går alltså isär om Billingehusprojektet men debatten har inte stannat i kommunhuset. Många Skövdebor har intresserat sig i frågan och i sociala medier har tonen ofta varit skarp.  

Det har bland annat rört sig om frågor gällande om investeringen inte ensidigt gynnar ett hotell på bekostnad av andra. Hur kostnaden kan komma att öka och hur avsiktsförklaringen kommit till.  

– Stora frågor är det bra att man har debatt om men det är så mycket osanningar och grova uttryck som sprids i sociala medier. Det är alltid via Facebook också där de kan vara anonyma. Det är aldrig någon som säger det öga till öga, säger Katarina Johansson. 

Även Marie Ekman säger att hon har märkt av det uppskruvade tonläget och hur det verkar dela stora delar av Skövde.  

– Näringslivet och företagarna är framförallt för medan medborgarna eller ”det vanliga folket”, om man nu ska säga så, är emot. Det har lett till höga tongångar. Sen har debatten också pågått i Norge med frågor som egentligen inte direkt rör det här ärendet, säger Marie Ekman. 

Åtal om grovt förtal 

Frågan har nu också gått vidare från det politiska och blivit juridisk. Hotellägaren som kommunen kan tänkas samarbeta med har via ombud skickat in en stämningsansökan om grovt förtal gällande en näringsidkares publiceringar i sociala medier.  

– Man får driva opinion om vad man vill så  länge det görs på rätt sätt, säger en av ägarens juridiska ombud Sten Gejrot.  

Bara första steget 

Samtidigt som den juridiska processen parallellt ska gå sin gång fortsätter den politiska och det stannar inte med avtalet om Billingen.  

– Det här är bara ett steg. Vi är förberedda för många år av satsning, säger Katarina Johansson. 

– Vi vet ju fortfarande inte var det rättsliga efterspelet kommer att bli. Skulle det komma ett beslut som säger att något av de här avtalen bryter mot kommunallagen. Då har vi ingångna avtal som får konsekvenser, säger Marie Ekman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.