Ulf Merlander Foto: SVT

Efter kravallerna – polisen berömmer boende

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella gjorde allt för att störa en husrannsakan – men utan framgång. Nu vill polisen tacka för stödet.

– Boende hängde ut genom fönster och balkonger och skrek på de som bråkade, säger Ulf Merlander, polisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Under torsdagskvällen var det stökigt värre i Hammarkullen. Bilar sattes i brand, knallskott kastades, polisen attackerades – allt för att störa den pågående insatsen.

– Det är kriminella nätverk som är förbannade för att vi tar deras knark och vapen.

Stämningen blev allt mer hotfull och förstärkning tillkallades. Men trots bränder, smällare och andra störande moment lyckades polisen ändå genomföra husrannsakan och muddra källarförråd på illegala saker.

– Vi beslagtog knark och ett flertal vapen, både pistol och automatvapen, samt ammunition.

”Kan användas vid våldsbrott”

Beslaget är en framgång. Vapnen som med stor sannolikhet smugglats in i landet, kan användas av de kriminella för att hota andra personer och göra upp i olika hänseenden, menar polisen.

– Det är viktigt att vi har fått bort ett antal illegala vapen som kan användas vid våldsbrott.

Den teknisk undersökningen kan leda till att fler personer binds till vapnen och att fler blir inlåsta i fängelse vilket kan kyla av och störa det kriminella nätverket ännu mer.

– Det gäller att vi jobbar på och vingklipper nätverket så mycket det går.

”Kände igen de som skrek”

Nätverkets kärna består i huvudsak av tio personer som i sin tur har ett tiotal så kallade springpojkar knutna till sig. Totalt är det runt 20 personer som ställde till med ordentlig oreda i området.

Varför det ändå var ett 50-tal personer som uppehöll sig på platsen och möjligtvis delvis deltog på något sätt i tumultet, beror på den allmänna uppståndelsen som lockade vissa till platsen.

– Man tycker det blir spännande att komma och kolla, men det är runt 20 personer som är inblandade. Vi kände igen många av de personer som stod där på kvällen och skrek och gapade.

Polisen berömmer de boende

Det som stack ut mest under den sena torsdagskvällen var ändå inte tillslaget i sig eller att de kriminella försökte störa polisens arbete, utan det var stödet från de boende i området.

– Boende hängde ut genom fönster och balkonger och skrek att vi skulle bura in de här kriminella. Vi fick mycket support. De var så trötta på dem, ville att alla skulle buras in.

Hur vanligt är det att folk gör så här?

– Det har inte blivit en trend, men en förändring äger rum. Förut var det tyst men nu får vi in allt mer information från boende. Folk vågar säga vad de tycker.

Hur kändes det för er på polisen?

– Det kändes jättebra. Vi vill göra detta tillsammans med de goda krafterna i områdena och vi måste göra det ihop för att få bort de kriminella nätverken, säger Ulf Merlander.

Läs också: Polisen kvar hela natten i Hammarkullen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.