Per Kettisen är rektor på Fjärdingskolan i Borås. Foto: SVT

Efter krisen saknas ännu behöriga lärare

Publicerad

Massuppsägningarna på Fjärdingskolan i höstas blev en väckarklocka för Borås kommun. Skolan saknar ännu flera behöriga lärare.

– Det har varit ett turbulent halvår, säger rektor Per Kettisen.

Läraren Linda Abrahamsson står i klassrummet och pekar mot konstverk på väggen. Där hänger tvåornas tolkningar av van Goghs solrosor och uppklippta självporträtt i Picassos anda.

– Klassen är väldigt engagerad i allt de gör. De är väldigt sugna på att lära sig saker, säger hon.

I höstas sa Linda Abrahamsson upp sig från Fjärdingskolan. Efter elva år. Och hon var inte ensam. Totalt var de tolv lärare som sa upp sig samtidigt eftersom de ansåg att de hade för låg lön och för hög arbetsbelastning.

– Jag älskar mitt jobb. Men jag älskar också att ha förutsättningar att bedriva mitt jobb rätt.

Valde att stanna

Till slut valde hon ändå att stanna på skolan och drog tillbaka sin uppsägning. Av flera skäl. Att rektorn bad henne. Att hon kände stödet från den nybildade föräldraföreningen. Samt att kommunen drog igång ett arbete för att se över lärarnas löner och villkor i staden.

– Jag hoppas att Borås stad fått upp ögonen för att vi ska kunna bedriva undervisning på ett bra sätt, säger hon.

I januari presenterade kommunens grupp ett åtgärdsprogram med 28 förslag. Det handlade bland annat om högre löner till lärare på skolor i socialt utsatta områden och fler lärare. Ett av förslagen var också att försöka rekrytera lärare från Finland. Men den tanken är Linda Abrahamsson något skeptisk till.

– Det är ju jättespännande. Att de har en tro på att finländska lärare vill komma till Borås, när de haft jättestort problem med att rekrytera i Borås, säger hon.

Saknar behöriga lärare

Totalt valde åtta av tolv lärare som sagt upp sig att stanna kvar på Fjärdingskolan. Idag saknar fortfarande skolan behöriga lärare på fem tjänster. Rektor Per Kettisen kallar de outbildade lärarna på skolan för ”goda händer”. Men bristen på behörig personal leder till att arbetsbelastningen ökar för de utbildade lärarna.

– De outbildade får ju inte sätta betyg. Sen har de inte den kunskapen vi utbildade har. Vi har ju gått en akademisk utbildning på minst tre och ett halvt år, säger Linda Abrahamsson.

Efter allt som hänt ser ändå rektor Per Kettisen positivt på framtiden. Skolan är kvar och kommunens arbete för lärarna i staden är igång.

– Det är en situation och vi måste jobba med den. Vi kommer att klara det, men det är en bit fram, säger han.

Allt fler obehöriga lärare

Över hälften av lärarna som nyanställts det senaste läsåret i Sverige saknar pedagogisk examen. Det visar ny statistik från Skolverket. Andelen obehöriga lärare ökar också, enligt myndigheten. Det är framför allt inom förskoleklass, grundskola och grundsärskola som andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen minskat.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.