Foto: SVT

Efter protesterna – nu sänks priserna på Marstrandsfärjan

Publicerad

Förra sommaren höjde Västtrafik biljettpriserna på att åka färjan över till Marstrandsön. Nu sänker man priserna igen i ett pilotprojekt som startar i november.

Det var i samband med tidtabellskiftet förra sommaren som Västtrafik höjde priserna. Istället för 28 kronor kostade det 41 kronor för en vuxen person att ta sig till Marstrandsön. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Såväl privatpersoner boendes på ön som närings- och föreningsliv har protesterat mot de höjda priserna och det faktum att Marstrand nu delades upp i två delar. Många har nämligen valt att enbart åka till Koön och avstå den dyrare turen till Marstrandsön.

Nu har Västtrafik tänkt om. Efter att ha träffat företrädare från Marstand, politiker, enskilda företagare och organisationer tog Västtrafiks styrelse i fredags beslutet att sänka priserna till den förra prisnivån.

– När vi lyssnar på dem och även har varit ute på plats och tittat, så kan jag se att det är en speciell situation med ett samhälle som är delat med en färja på det här sättet när det inte finns något annat alternativ att ta sig dit. Utifrån de berättelserna känner vi att då får vi testa och se om biljettpriset är av sådan betydelse som de säger. Sedan får vi utvärdera det och se om det får en positiv effekt, säger Lars Holmin, ordförande Västtrafik.

”Vi får se till helheten”

Prissänkningen gäller från och med den 1 november till juni 2017. Pilotprojektet kommer att kosta Västtrafik omkring en halv miljon kronor i uteblivna intäkter, medan Kungälvs kommun bidrar med 50 000 kronor.

– Vi får se till helheten. På ett år omsätter vi en bit över åtta miljarder kronor. I vårt uppdrag ligger samhällsansvaret och utvecklingen av samhällen. Det är klart, för att möta den efterfrågan som finns från Kungälvs kommun där man satsar på det här området, får vi se vad vi kan göra för att bidra, säger Lars Holmin.

Frågan om färjepriserna har upprört många, berättar han.

– Jag får en del samtal i mitt jobb, och det här är nog den frågan som jag fått flest påstötningar från våra medborgare, inte bara människor som bor i Kungälvs kommun, utan även från andra. Många har svårt att förstå varför det ska kosta så mycket för en så kort stäcka, säger Lars Holmin.

Kommunen jublar

Miguel Odhner (S), kommunalråd i Kungälv, är glad över Västtrafiks beslut.

– Det känns oerhört roligt att regionen och kommunen är överens om att satsa på Marstrand som samhälle. Det är inte acceptabelt att grönsaks- eller fiskhandlaren, som befinner sig på andra sidan vattnet, ska gå miste om kunder för att det kostar 40 spänn att åka över, säger han.

Att intresset kring frågan har varit stort, har påverkat politikerna, menar Miguel Odhner.

– Hade det inte varit för berättelser från bland annat näringslivet så hade vi nog inte drivit på den här politiska processen som vi gjort, säger han.

Ett steg i rätt riktning

Knut Bergsten, ordförande för Marstrandsföretagarna, är nöjd med hur samarbetet mellan alla parter har fungerat.

– Vi har kämpat för detta, så vi är jätteglada. Det här är ett steg i rätt riktning. På sikt drömmer vi om ett kostnadsfritt sätt att ta oss mellan de här två öarna, kanske med en gul färja, säger han.

Prishöjningen har påverkat många lokala företagare negativt på Marstrandsön, menar han.

– Fiskkiosken till exempel har stängt tidigare på grund av att färre från Koön åker och handlar. Samtidigt som vi kämpar med näbbar och klor för att få Marstrand att vara öppet mer under året, så har prishöjningen motverkat detta på ett betydligt sätt, säger Knut Bergsten.

Gynnar turismen

Turismchef Ann H Haraldsson på Södra Bohuslän menar att det är viktigt att priserna hålls nere för att Marstrand ska kunna fortsätta växa.

– Det här är superviktigt för Marstrand som ort. Marstrand är oerhört populärt med mycket besökare på sommaren, men det är viktigt för oss att man har turism året om. Vi har en relativt kort säsong på tre månader, och vi behöver stretcha ut den, säger hon.

Såhär blir de nygamla priserna

Priserna gäller från den 1 november till den 18 juni 2017.

Vuxenbiljett enkelbiljett: 28 kr (41 kr)

Ungdom enkelbiljett: 21 (31 kr)

Vuxen kontoladdning: 28 kr (32 kr)

Ungdom kontoladdning: 24 kr (21 kr)

Priserna för kalenderårskort (895 kronor respektive 670 kronor) samt godstransporter fortsätter vara oförändrade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.