Oppositionsrådet Dennis Jeryd (S) vill riva upp Lerums beslut om att använda lagen om valfrihet för hemtjänst. Foto: SVT

Politiker vill avskaffa privat hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Västnytts avslöjande vill Socialdemokraterna stoppa privatvården i Lerum.

– Vi är väldigt tydliga nu om att vi kommer verka för att vi ska sluta använda LOV-verksamheten i kommunen och istället sköta hemtjänsten helt och hållet kommunalt, säger Dennis Jeryd (S), kommunalråd i Lerum. 

Lagen om valfrihet (LOV) innebär en möjlighet för kommuner att erbjuda privata alternativ inom vård och omsorg. För privatpersoner innebär det möjligheten att välja även privata företag när man exempelvis behöver hemtjänst. 

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Sa upp avtal efter missförhållanden

Som Västnytt har kunnat avslöja lämnade hemtjänstföretaget Care Together, före detta Jakobsdal, äldre ensamma. Det resulterade i äldre som inte fick mat och insulin, och även fall där äldre inte fick duscha på fem veckor. Efter att bristerna uppmärksammats har Care Together blivit av med sitt avtal i både Lerum och Partille kommun. Avslöjandet har fått privatpersoner, riksdagsledamöter och ledarskribenter över hela landet att reagera. Och nu meddelar alltså Socialdemokraterna i Lerum, där de flesta av missförhållandena avslöjats, att man vill riva upp LOV i kommunen.

– När det här infördes av de borgerliga i kommunen sa de att det skulle bli högre kvalitet.  Nu ser vi bevisen på att det inte blivit bättre kvalitet, utan snarare tvärtom, säger Dennis Jeryd (S), kommunalråd och oppositionsråd för Socialdemokraterna i Lerum. 

Äldrevård bättre efter privatisering enligt moderat

Henrik Ripa (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum håller inte med Denns Jeryd. Han menar att äldreomsorgen blivit bättre sedan Lerum lade ut äldrevården på entrepenad. 

– Det är helt förkastligt att ha en modell där du inte har konkurrens. För då kommer man aldrig få en bra kvalitet, säger Henrik Ripa (M).

Han menar att det inte är skillnad på privat och kommunal vård, och tror att bristerna som avslöjats inom Care Togethers hemtjänst kan finnas i Lerums kommunala hemtjänst också.

– Det kan säkert ha förekommit där också, säger Henrik Ripa (M) till SVT Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Västnytt granskar hemtjänstföretag

Mer i ämnet