Foto: SVT

Efterlängtad renovering

Uppdaterad
Publicerad

50 miljoner kronor – så mycket har det kostat att renovera psykiatrins lokaler i Halmstad. Miljön har varit rejält eftersatt tidigare, men idag kunde man inviga två nyrenoverade avdelningar.

– För de som vistas här en längre tid är det väldigt viktigt att det är bra lokaler, säger Katarina Viebke, verksamhetschef.

Byggnaden är från 70-talet och den senaste renoveringen gjordes för 26 år sedan. Men Dom gamla lokalerna har haft större brister än nedslitna golv och gamla tapeter. För psykiatrin i Halmstad har tidigare inte levt upp till kraven för arbetsmiljö och patientmiljö.

Hallands sjukhus

– Det här är ett eftersatt område, men vi kan inte prioritera allt på en gång. Dessutom är ekonomin med i spelet. Sen kan man inte heller ha byggarbetare igång överallt på en gång, säger Bengt Eliasson, ordf psykiatrinämnden.

Hittills är det är två avdelningar som totalrenoverats, en investering på 50 miljoner kronor. Fler enkelrum med tillhörande toaletter, aktivitetsrum och bättre övervakning för några av förändringarna. Men enligt personalen är det  nya ambulansintaget som är den bästa förändringen.

-Vi hade inte något intag tidigare. Det finns patienter som kommer hit som kan vara lätt klädda, och av integritetsskäl är det viktigt att de får komma in genom ett ambulansintag, säger Katarina Viebke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hallands sjukhus

Mer i ämnet