Skolinspektionen har slagit fast att Emelié blivit utsatt för en kränkande behandling Foto: SVT

Elev hölls fast i tvångsposition i över 30 minuter

Uppdaterad
Publicerad

I 30-40 minuter hölls Emelié fast på golvet i skolan. En händelse som kritiserats av Skolinspektionen. Men Melleruds kommun tycker inte att något fel begåtts.

– Under omständigheterna som rådde var det nödvändigt att göra det här, säger skolchefen Anders Pettersson.

Det är en decemberdag på ett högstadium i Mellerud. 15-åriga Emelié Brevik har enskild undervisning med två av skolans personal i ett litet klassrum.

Av någon anledning blir Emelié upprörd och vill lämna rummet. En av skolans personal ställer sig då i dörröppningen för att hindra henne.

När skolan inte fungerar

– Då fick jag panik, för jag ville ut. Då hölls jag fast och då fick jag ännu mer panik, berättar Emelié Brevik.

Hålls fast i 30-40 minuter 

Emelié Brevik är född med en neurologiska sjukdom. Den innebär bland annat att hon har inlärningssvårigheter och svårt att styra sina impulser. Hon har även skolios, en kraftigt snedvriden ryggrad. Något som hon har opererats för.

Då Emelié inte tillåts lämna rummet börjar hon, enligt Skolinspektionens utredning, att vifta med en penna och sparkas. Personalen tar då tag i Emelies handleder och får ner henne på golvet. Enligt personalens egen berättelse, hålls sedan Emelies armar som i en tvångströja i 30-40 minuter.

Enligt läkarens uppgift till familjen är det sannolikt då som två inopererade titanskruvar i Emelies rygg lossnar.

– Det kändes som att jag skulle dö. Hållningen och att jag inte kunde andas så bra, för det tryckte här emot, säger Emelié Brevik och pekar mot nyckelbenen och bröstkorgen.

Kan leda till döden

Psykologen Annica Kosner är specialiserad på barn med neurologiska funktionsnedsättningar. Hon har i ett skriftligt utlåtande till Skolinspektionen kritiserat hur skolan behandlat Emelié. Hon menar att det var en tydlig eskalerande faktor att skolpersonalen ställdes sig i vägen för Emelie då hon ville lämna klassrummet.

– Om man är upprörd och i ett tillstånd av fly eller fäkta. Blir man då hindrad att fly då återstår bara fäkta, säger Annica Kosner.

Se även: Chatta med psykologen Annica Kosner

Hon framhåller även risken med att hålla fast någon som är i affekt.

– Eleven kan drabbas av positionell asfyxi. Om man begränsar någon som är upprörd behöver kroppen extra syre och för att få det måste vi kunna röra på oss, förklarar Annica Kosner.

– Om vi hålls fast, även om det inte är hårt, så finns det risk att organen sviktar och man kan avlida.

Fick opereras akut

Samma kväll som fasthållningen ägt rum börjar Emelié få ont i ena benet. Det blir successivt värre. I april 2015, fyra månader efter händelsen besöker hon ortopeden på Sahlgrenska i Göteborg. Hon får då kryckor för att kunna gå. Efter det går det snabbt. Bara några dagar efter sjukhusbesöket blir Emelié totalförlamad från midjan och nedåt. Enligt vad läkare uppgett till familjen tryckte de skruvar som lossnade vid fasthållningen mot ryggmärgen och det var det som orsakade förlamningen.

Emelié Brevik fick genomgå en akutoperation och efter det blir hon rullstolsburen i flera månader, innan hon kan gå igen.

Vill inte betala skadestånd

Skolinspektionen har slagit fast att Emelié blivit utsatt för en kränkande behandling vid tillfället. De ifrågasätter inte riktigheten i att ingripa i den aktuella situationen, men de anser att en 40 minuter lång fasthållning inte kan anses vara en adekvat åtgärd.

Barn och elevombudet har begärt att Melleruds kommun ska betala skadestånd till Emelié Brevik på 50.000 kronor. Men det är något som Melleruds kommun hittills inte gått med på.

– Vi tycker att det blir fel att betala ett skadestånd när vi anser att det var nödvändigt att göra det här. Under de omständigheterna var personalen tvungen att göra det här för att skydda både sig själv och andra elever som fanns utanför det här rummet, säger skolchefen Anders Petterson.

I övrigt vill han inte kommentera ärendet.

Vi har talat med skolpersonalen som höll fast Emelié och den personen säger.

– Det är givetvis inte meningen att skada henne, och är det så att hon hamnat i rullstol på grund av mig, så vill jag såklart att det prövas. Då har hon ju rätt till skadestånd.

Skolpersonalen säger samtidigt att hen inte kunde ha agerat annorlunda i situationen. Denne ville förhindra att Emelié tog sig ut i korridoren till övriga elever.

Kan prövas av tingsrätt

Barn och elevombudet har nu inlett en rättslig process mot Melleruds kommun. Innan månadens slut väntas de lämna in sin stämningsansökan till tingsrätten.

– Det är så vi går vidare när en kommun inte vill gå med på att betala skadestånd, förklarar Thomas Nyström kanslichef på Barn- och elevombudet.  

Emeliés mamma hoppas nu att familjen ska få någon sorts upprättelse.

– Det är inte skadeståndet man är ute efter, det är att hon ska få upprättelse att hon är felbehandlad, att det är det är skolan som gjort fel, säger Emeliés mamma Ulrika Brevik.

Emelié mår idag mycket bättre. Hon är på benen igen och går i en ny skola där hon trivs bra.

Under tisdagen kom också beskedet att Mellerud erbjuder en förlikning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

När skolan inte fungerar

Mer i ämnet