Arkivbild Foto: TT

Elever våldsamma mot lärare

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Bjurslättsskolan i Göteborg är våldsamma och hotfulla. Flera lärare känner sig inte längre säkra på sin arbetsplats, enligt Lärarförbundet som nu kräver att arbetsmiljön förbättras.

– Det är allvarliga incidenter när lärare blir slagna, får stolar kastade mot sig och blir hotade med saxar, säger Malin Jönsson, huvudskyddsombud på Lärarförbundet.

Skolan har haft problem med stökiga elever en tid och sedan i våras har en dialog pågått mellan Lärarförbundets skyddsombud, skolans rektor och områdeschefen om hur arbetsmiljön ska förbättras.

– Vi tycker inte att vi har fått tillräckliga planer på åtgärder, säger Malin Jönsson.

”Oroligt på skolan”

Några hundra barn – från förskoleklass till sjätte klass – går på skolan och i förra veckan var det några barn som agerade på sätt som gjorde situationen extra stökig. Lärarförbundet agerade genom att lägga in en framställan till Arbetsmiljöverket.

– Eftersom läget var så oroligt på skolan valde vi att lägga in den här framställan.

”Lärare blir slagna”

Det är dock inte första gången. Flera arbetsskadeanmälningar har lämnats in senaste tiden och lärare har blivit slagna. I framställan till Arbetsmiljöverket skriver Lärarförbundet att ”situationen urartat” och att ”flera elever är utåtagerande och hotfulla och våldsamma”.

– Det är allvarliga incidenter när lärare blir slagna, får stolar kastade mot sig och blir hotade med saxar.

Trygg arbetsmiljö

På torsdagen hålls ett möte med rektorn och skyddsombud på skolan. Mötet kommer bland annat handla om vad som kan göras för att lärarna ska få en trygg och god arbetsmiljö.

– Det finns lärare som gått hem för att de inte känner sig trygga och för att de mår dåligt över situationen på skolan, säger Malin Jönsson.

Lärarförbundet vill säkra att lärarna får den hjälp de behöver, att polisanmälningar görs när det är befogat samt att det finns en tydlig handlingsplan för hur skolan ska handskas med oroliga elever.

Akut lärarbrist

Johan Gilberth, rektor på Bjurslättsskolan, menar att problemen på skolan sammanfaller med lärarbrist.

– Vi har en situation där vi har elever som inte mår bra och det har sammanfallit med den akuta lärarbrist som finns och som vi har känt av väldigt markant.

Vad tänker du om Lärarförbundets framställan till Arbetsmiljöverket?

– Vi jobbar jättehårt med de här frågorna och jag hoppas att vi ska fortsätta ha en dialog kring situationen som vi har på skolan, säger Johan Gilberth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.