Han är en av 42 000 i Varbergs bostadskö

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Johnsson har väntat länge på att kunna flytta från Göteborg till Varberg. Och längre lär det bli.

Bostadsköerna i Varberg är längre än någonsin tidigare. Vill du till exempel ha en fyrarummare i centrala stan hos det kommunala bostadsbolaget får du vänta i genomsnitt 13 år. Något som går stick i stäv med de vallöften som gavs inför valet 2010.

I ett och ett halvt år har Jonas Johnsson har letat efter en lägenhet i Varberg i 1,5 år. Han har bott i Göteborg i flera år men vill flytta hem till Varberg igen, till familj och vänner. Om det går.

Han är en av de 42 000 som står i kö till det kommunala bostadsbolaget Varbergs bostad, en av de tre tusen som aktivt söker efter en lägenhet hos dem.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Det känns inte alls kul att vänta så pass länge säger Jonas Johnsson.

– Jag har sökt 72 lägenheter på ett och ett halvt år och har inte ens varit i närheten av någon av dem.

I september 2010 gick Moderaterna i Varberg till val med löften om att prioritera upp bostadsfrågan. Bostäderna skulle bli fler och därmed skulle köerna bli kortare. Men istället har det blivit tvärtom.

2010 var den genomsnittliga väntetiden för att få en lägenhet hos Varbergs bostad sex år. Förra året var den nästan sju och ett halvt år. Längst är kötiden idag i centrala stan och till en fyrarummare: hela 13 år, en ökning med två år sedan valet.

– Vi har prioriterat bostadsfrågan väldigt mycket, säger Jörgen Warborn som är moderat kommunalråd i Varberg.

– Men det går inte så snabbt att bygga hus och vi kan inte riktigt råda över den internationella lågkonjunkturen som bromsar den här utvecklingen.

Sedan valet 2010, under 2011 och 2012, har drygt 530 nya bostäder i Varberg blivit färdiga. Av dem är 20 hyresrätter i allmännyttan. De blev alla färdiga 2011, förra året färdigställdes inte en enda lägenhet till Varbergs bostad. Och Jonas Johnsson räknar med att vänta länge på få flytta hem.

– Minst fem år, då börjar det väl strömma in lite grann förhoppningsvis, säger Jonas Johnsson.

– Det är nästan så att man ger upp att söka överhuvudtaget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.