Sten-Åke Siewertz, ordförande Brottsofferjouren Göteborg är hoppfull att det kommer att bli förändring. Foto: Privat/TT

Polisen slussar inte vidare till Brottsofferjouren

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 har antalet personer i Västra Götaland som polisen hänvisat till Brottsofferjouren minskat med 44 procent. Den nya omorganisationen pekas ut som en av förklaringarna.

För den som har utsatts för ett brott finns hjälp att få via Brottsofferjouren. Det kan innebära allt från att bara få prata till att få praktisk hjälp att veta hur man polisanmäler, hur rättegången kommer att se ut och vad som förväntas av en där.

Samtidigt är det idag, i hela landet, bara 4 procent av alla utsatta som vänder sig till Brottsofferjouren. Kunskapen om att hjälpen finns är låg och de senaste två åren har det också blivit ännu färre som fått veta att den finns. Polisen har nämligen blivit betydligt sämre på att hänvisa brottsoffer vidare till Brottsofferjouren.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Allt färre slussas vidare från polisen

I Västra Götaland har det skett en minskning med 44 procent av brottsoffer som förmedlas vidare. Från 4.544 ärenden till 2.533. Anledningen är nya arbetsuppgifter hos polisen som har lett till bristande rutiner tror Sten-Åke Siewertz, ordförande för Göteborgs Brottsofferjour.

– Jag tror inte man är fel ute om man pekar på polisens omorganisation, säger han.

Göteborgs Brottsofferjour innefattar Göteborg, Partille, Mölndal och Härryda och är relativt ny. Organisationen har snart funnits i tre år och har under uppbyggnaden också gått med kapacitetsbrist.

Nu går man på full kapacitet igen och hoppas att det kommer att ske en förändring från polisens sida.

– Vad vi gör är att vi har kontakt med polisen och pratar om hur vi bygger upp det här igen, säger Sten-Åke Siewertz.

Föreslår en lagändring

Riksorganisationen samarbetar nu också med Rikspolisen och inrikesminister Anders Ygeman för att ta fram lösningar på problemet. Ett förslag som har kommit fram är att lagstadga att brottsoffer alltid ska förmedlas hjälp. Något som också ligger i linje med nya EU-direktiv.

Enligt Sten-Åke Siewertz är behovet stort och det finns stor möjlighet att ta in fler. Något han menar också behövs. Både för individen men också för hela rättssystemet.

– Människor känner sig ruskigt kränkta när någon exempelvis har varit inne i deras hem. Man behöver prata om det. Det man gör nu är att man skäms och säger ingenting. Hoppas att det försvinner om man inte tänker på det, men det sitter ändå kvar.

– Otrygga vittnen vittnar inte eller har svårt att vittna på ett bra sätt. Brottsoffer som inte vågar anmäla eller som känner sig otrygga är inte heller bra som brottsoffer för att rättegången och utredningsarbetet hos polisen ska fungera bra, säger Sten-Åke Siewertz.

På Polismyndigheten har man sett det här problemet.

– Vi har uppmärksammat samma sak som Brottsofferjourerna. Både regionalt och nationellt pågår nu ett arbete med att komma till rätta med det här, säger Sara Alsander, chef för den regionala utredningssektionen i polisområde Öst.

Tror på förändring

Samtidigt är han nu positiv till att det kommer att ske en förändring hos polisen men tror samtidigt att allmänheten i sig behöver bli mer medveten om att både Brottsofferjouren och Vittnesstödsverksamheten finns. Därför har man nu också startat ett projekt där man vänder sig till bland annat Biskopsgården.

– Där finns det många brottsoffer och berörda som är brottsutsatta på många sätt. Vi har pratat med nattvandrarna där som berättar att människor inte anmäler brott, för man vet inte hur det går till. Man är rädd för repressalier, säger Sten-Åke Siewertz.

Om du behöver hjälp

Om man behöver få kontakt med Brottsofferjouren behöver man inte gå via polisen. Det finns inte heller ett krav på att man ska göra en polisanmälan. Numret för hela Sverige är: 0200 – 21 20 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet