Göteborg under Earth Hour 2011. Foto: TT

En mörk timme för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

För nionde året i rad släcker världen ljuset tillsammans. Ikväll mellan halv nio och halv tio är det dags för Världsnaturfondens manifestation ”Earth Hour”.

Klockan halv nio på lördagskvällen startar Världsnaturfondens klimatmanifestation ”Earth Hour”. Tanken är att så många som möjligt världen över ska släcka ljuset tillsammans under en timma för att uppmärksamma klimathotet.

Göteborg som för snart två veckor sedan utsågs till årets klimathuvudstad av WWF kommer göra sitt bästa för att leva upp till titeln.

Earth hour 2015

– Vi har skickat ut information till alla bolag och förvaltningar inom kommunen så att de kan informera om det, säger Anna Ledin, direktör vid miljöförvaltningen.

Men det måste väl förpliktiga lite extra när ni är klimathuvudstad?

– Ja, det är klart att det gör. Sedan var det mycket andra saker som låg bakom att vi blev klimathuvudstad, bland annat att vi har tittat på hur vi konsumerar och hur det påverkar. 

Liseberg släcker pariserhjulet

Förutom de 48 000 medarbetarna hoppas Ledin även att resten av staden ska haka på.

Det enda som krävs för att delta är att släcka belysningen hemma och dra ur kontakten till tv:n under en timme.  

Liseberg släcker ned stora delar av sin parkbelysning och kommer låta Pariserhjulet försvinna i mörkret under en timme.

– Det har ett väldigt stort symbolvärde. Egentligen har det ju ingen betydelse att vi släcker en timme ikväll men det kan påminna om att vi alla bör spara energi. Så vi håller det aktivt för att minska klimatpåverkan, säger Anna Ledin.

Livekonsert i Falköping

Också flera andra kommuner anordnar aktiviteter ikväll. Skövde kommun släcker ner stadshuset och i Falköping anordnas bland annat föreläsningar och en konsert som livesänds på kommunens hemsida.

Men trots att den illvillige kan påpeka att en dator också drar ström tycker David Strenge, kulturutvecklare vid Falköping kommun, att sändningen är ett bra sätt att uppmärksamma Earth Hour.

– Det handlar om att ge en tanke till människor. Det känns väldigt bra att vi visar att det är viktigt att tänka på miljön i vardagen, säger han.

– Vi har också en föreläsning med Per Holmberg (meteorologen) under dagen och vi har arbetat fram det här tillsammans med honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Earth hour 2015

Mer i ämnet