Robert Karlsson, polismästare och chef på utredningsenheten region Väst. Foto: Cecilia Hedquist, SVT.

Polismästaren Robert Karlsson: ”En stor lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

– Många stenar faller nog från mångas hjärtan.

Så säger polismästaren Robert Karlsson, efter hovrättens dom som fäller sju av de åtta åtalade i Vår krog och bar-fallet.

Han menar att hovrättens dom innebär en seger för de anhöriga och de boende i Biskopsgården. Men också för svensk polis och för åklagarmyndigheten.

– Vi har kommit väldigt långt i vår utredning och är väldigt nöjda med vårt jobb. Den här domen har stor betydelse för svensk polis som ofta får mycket kritik. Ur det perspektivet är den här domen viktig, säger Robert Karlsson, polismästare och chef för polisens utredningsenhet i Region väst.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Han konstaterar att allmänhetens stöd varit en betydelsefull del till att man kommit så långt i utredningen.

– Det har varit viktigt att vi haft allmänheten i ryggen. Att vittnen velat hjälpa oss och berättat vad de vetat. Om vi får hjälp kan vi nå hit. Därför vill jag rikta ett stort tack till allmänheten.

Men samtidigt vill han rikta en tanke och ursäkt till alla de personer vars ärenden nedprioriterats med anledning av att man lagt så stora resurser på Vår krog- och bar-utredningen.

Det här har varit en väldigt lång och segdragen konflikt. Vilka signaler sänder domen till personerna som befinner sig i gängkriget?

– Det är en viktig signal. Man får nog försöka att tänka efter. Det kan sluta med att man får livstids fängelse.

Hur känner du inför att en person släppts?

– Vi har haft åtta åtalade personer vilket är många. Vi har alltså nått väldigt långt. Mannen är friad och oskyldig och det accepterar vi givetvis, även om det finns en liten besvikelse i detta. Det är inte ovanligt att hovrätten sänker straff eller friar. Det är inte en stor överraskning, säger Robert Karlsson.

Han tror dock inte att domen kommer leda till ett större lugn på gatorna i Göteborg, på lång sikt. Han beskriver de långa fängelsestraffen som en kort avkylning i gängkonflikterna.

– På lång sikt hjälper inte att vi ger en massa unga pojkar långa fängelsestraff. Det centrala nu är att stoppa tillflödet. Att unga pojkar inte ramlar in i den här typen av kriminalitet eller utnyttjas som springpojkar.

Nytt för polisen i Göteborg är de snabba ”brottskarriärer” man bevittnat de senaste åren.

– Vi ser brottskarriärer som går från noll till väldigt grova brott på kort tid. Det har vi inte sett innan. Plötsligt har man mördat någon efter en klen brottskarriär. Pojkarna ska titta på detta och se se om det är värt det. Men jag tror inte att vi sett slutet. Jag tror det kommer att komma fler brott av den här karaktären. Men vi är på rätt väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet