Foto: TT

Vårdcentral avfärdade ettåring med astmachock

Uppdaterad
Publicerad

En ettårig pojkes andningssvårigheter orsakades av en enkel förkylning enligt en vårdcentral i Göteborg. Några timmar senare visade det sig att han drabbats av en allvarlig astmachock. Nu anmäler pappan vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var våras som förskolan ringde till pappan till en ettårig pojke. Pojken hade svårt att andas och personalen misstänkte att han hade en astmaattack.

Enkel förkylning

Pappan åkte direkt till vårdcentralen med pojken. Där konstaterades det att han hade svårt att andas, men enligt anmälan sade läkaren att det handlade om en enkel förkylning och pojken skickades hem.

Två timmar senare hade sonen ännu svårare att andas. Han kippade efter andan och familjen bestämde sig för att åka in akut till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Där fick han, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, snabbt hjälp. Pojken fick dropp, syrgas och inhalationer med bland annat adrenalin.

Bestående hjärnskador

Enligt pappan ska den jourhavande läkaren på Drottning Silvias barnsjukhus ha konstaterat att pojken hade drabbats av en kraftig astmachock. Ettåringen lades in på sjukhuset och fick tillbringa två och ett halvt dygn där.

Pappan skriver i anmälan att sonen hade kunnat få bestående hjärnskador, eller till och med dött, om familjen inte hade bestämt sig för att åka till Drottning Silvias barnsjukhus. Han tycker att det är skandalöst att något sådant här kan hända.

På Närhälsan känner man inte till ärendet.

– Det är ofta först när vi får en anmälan som vi upptäcker att något har gått fel, säger Monica Ericson Sjöström som är chefsläkare på Närhälsan i Västra Götalandregionen.

– En sådan här sak går vi självklart vidare med och utreder. Om vi tycker att det finns skäl kommer vi givetvis att lex Maria-anmäla händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.