EU-beslut hindrar polisens arbete

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Göteborg befarar att den senaste tidens skottlossningar ska generera fler hämndaktioner. Samtidigt har ett beslut i EU-domstolen försvårat polisens möjligheter att komma åt de kriminella.

Efter EU-domstolens beslut kan polisen inte längre får ut information om kriminellas mobiltrafik från mobiloperatörerna.

–Det här betyder att det kan bli sämre förutsättningar för oss att lösa det enskilda brottet, säger Sven Alhbin vid länskriminalpolisen i Göteborg.

I den pågående gängkonflikten i Göteborg skulle information från mobiloperatörer vara värdefull bevisning för polisen. Till exempel vilka av de kriminellas mobiltelefoner som varit i kontakt med varandra i anslutning till en skottlossning och var de har befunnit sig vid en viss tidpunkt.

Men det blir ingenting med det.

–Numera så lagrar inte vi data för de brottsbekämpande myndigheterna utan vi lagrar bara uppgifter som vi använder för vår abonnentfakturering, säger Stefan Backman, chefsjurist Tele 2.

Bakgrunden är att EU-domstolen i april underkände EU:s datalagringsdirektiv. Domstolen menade att direktivet går för långt och att den personliga integriteten är hotad. Tele 2 och de andra mobiloperatörerna var snabba med att anamma EU-domstolens beslut och säger numera nej till de flesta av polisens begäran.

Tele 2 har flest kontantkortskunder av alla mobiloperatörer, och eftersom kriminella framförallt använder sig av kontantkortstelefoner har Tele 2 haft flest förfrågningar från polisen. Sedan EU-domstolen kom med sitt beslut har antalet förfrågningar från polisen mer än halverats och nästan alla får avslag.

–Tidigare fick vi väldigt mycket förfrågningar av lokaliseringar av olika telefoner, vilka telefoner har befunnit sig i ett område vid en viss tidpunkt den typen av uppgifter kan vi inte bistå dem med idag och det är naturligtvis ett avbräck i deras brottsbekämpande verksamhet, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele 2.

På polismyndigheterna runt om i hela Sverige har just mobiltrafiken varit den avgörande bevisningen i flera mål. Ett exempel är dubbelmordet i Långared utanför Alingsås, där polisen med hjälp av information från mobiloperatörerna kunde binda de två dömda männen till brottsplatsen.

Men om Sven Ahlbin och hans kollegor nu skulle vilja ha samma information från mobiloperatörerna när det gäller skottlossningarna, så är det inte längre möjligt.

–Det kan komma ytterligare med hämndaktioner och annat och det är ju det vi jobbar intensivt med nu för att försöka förebygga och samtidigt utreda det som har hänt.

Vad betyder det om ni inte får det här materialet från teleoperatörerna nu då?

–Det minskar ju naturligtvis förutsättningarna att få den delen av en eventuell stödbevisning då.

Och vad betyder det?

–Kan ju bli sämre förutsättningar att lösa det enskilda brottet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.