Fredrik Sidahl Foto: SVT

Experten förvånad över konkursansökan mot Nevs

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för underleverantörsgruppen tycker att man borde ha kunnat nå en överenskommelse istället för att begära Nevs i konkurs.

– Jag tycker att det är osannolikt att någon kan gå så långt och lämna in en konkursbegäran för så lite pengar som 150 000 kronor.

Fredrik Sidahl, vd för underleverantörsgruppen FKG, är klart förvånad. Han hade då just fått beskedet att en underleverantör hade begärt Saabs arvtagare, elbilstillverkaren Nevs, i konkurs.

Nevs

– Det här är ju inga stora belopp i dessa sammanhang. De borde kunnat nå en överenskommelse, det förvånar mig.

Sitter stilla i båten

Han säger att hans medlemmar i leverantörsföreningen ”sitter stilla i båten och avvaktar”.

– För det handlar ju inte till syvende och sist om så stora pengar för den enskilde leverantören eftersom volymen varit så liten. Men om ett företag låter det rulla hela vägen och låter Nevs gå i konkurs, tycker jag låter osannolikt. Jag tycker bara att det är trist om man ska behöva dra det så långt, säger Fredrik Sidahl.

Sidahl anser att Nevs situation nog är bättre än den prekära likviditetskris man hamnat i efter att delägaren, kinesiska staden Qingdao, inte pumpat in de pengar man lovat, enligt Nevs.

– Min analys och kartläggning ser ut så här: Nevs fortsätter de facto att löpande betala skatter och löner till de anställda. Och det kan bara betyda en enda sak och det är att man ser ett positivt slut, alltså någon form av affärsuppgörelse med de två asiatiska intressenter de samtalar med, säger han.

Har goda förhoppningar

Han säger att fabriken i Trollhättan är ”fantastiskt modern” och att det finns ett värde i varumärket Saab.

– Så det finns en förhoppning om att kunna ro detta i land på ett eller annat sätt. Annars hade man lagt ned detta för länge sedan, för just nu rinner det pengar ur företaget och de får inte in en enda krona.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet