Foto: Kustbevakningen Strömstad

Extra kontroller utmed Bohuskusten

Uppdaterad
Publicerad

Extra många nykterhets- och fartkontroller väntar utmed Bohuskusten under veckan. Med ökad båttrafik under semestermånaderna lägger kustbevakningen ökat fokus på säkerheten till havs.

Satsningen görs över hela landet för ett maximalt genomslag när som mest fritidsbåtar rör sig i de svenska vattnen. Kustbevakningen i Strömstad befinner sig mitt i den högsäsong som råder mellan april och november, då framförallt norska turister besöker vattnen i norra Bohuslän.

– Vår ambition är att vår närvaro ska märkas mer än vanligt och att vi under veckan ska kunna göra kontroller över ett så stort geografiskt område som vi kan, säger Ander Wimmer, befälhavare vid kustbevakningen i Strömstad.

Högre promille i Norge

Det som kontrolleras främst är nykterhet och hastigheten. Sedan lagändringen 2010 där en nedre promillegräns på 0,2 infördes har Anders Wimmer märkt en markant skillnad med mindre sjöfylla.

– Det märkte vi redan första året, dels är det mycket mindre trafik på kvällarna och så har allt fler skaffat sig en chaufför som är med och kör.

I Norge ligger promillegränsen högre, 0,8, något som Anders Wimmer märker av i kontrollerna, men i övrigt märks ingen större skillnad mellan nationernas båtförare.

”Såg inte skylten”

Hastigheten är det som flest åker dit för.

– Antingen har man inte sett skylten eller så bryr man sig inte om den. Det är inte lika enkelt som på vägen, områdena man rör sig på är mycket större och det är enkelt att missa en begränsning till sjöss, säger Anders Wimmer.

Kan man ursäkta sig med det?

– Nja, om vi säger så här, man klarar sig inte från böter om man säger att man inte såg skylten.

Flytväst och lanternor

Också Kustbevakningen i Göteborg och Lysekil hör till de 14 stationer som kommer att vara extra synlig den här veckan. Förutom rena kontroller inbjuder man allmänheten att möta Kustbevakningens medarbetare.

Råden från Anders Wimmer är att observera hastighetsbegränsningar, ha med flytväst till alla ombord, köra nyktert och ha lanternor som lyser om man är ute efter mörkrets inbrott.

– Sedan ska man hjälpa andra om man ser någon som fått problem. Det är viktigt att man är en god medmänniska på havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.