Zlatan har anlänt Göteborg. Foto: TT

Extra polisinsats vid Ullevi

Uppdaterad
Publicerad

I samband med kvällens fotbollsmatch mellan Manchester United och Galatasaray förstärker polisen sin bevakning i centrala Göteborg.

I kväll gör Zlatan Ibrahimovic sin debut i Manchester United när hans nya lag möter turkiska Galatasaray på Nya Ullevi. Och Göteborgspolisen satsar för att kunna ta hand om supportrar på stan.

–  Det kan ju som mest bli 40.000 personer i publiken på Ullevi, så det är mest logistik, att se till att folk kan ta sig från där de bor och att det går friktionsfritt, säger Christer Fuxborg.

Räknar med folkfest

Polisen vill inte berätta hur många som kommer att jobba, men talar om en ”ökad närvaro”. De tror dock att stämningen kommer vara god.

– Vi räknar med folkfest. Vi räknar inte med några risksupportrar och förväntar oss inga bråk, säger Christer Fuxborg.

Han tror att många av besökarna är barn som kommit för att se sina fotbollsidoler.

– Många biljetter har sålts till hela familjer, och vi har en poliskommendering på grund av att de kommer världskända fotbollsspelare. Det handlar om att supportrar får sin del av världsstjärnorna, säger Christer Fuxborg.

Fotbollsfeber i  Göteborg

26 000 platser är sålda av kanske drygt 40 000 och det är säkert en hel del som vill se Zlatan för första gången ta på sig den röda tröjan för Manchester United. Några fans var så intresserade att de väntade vid hotellet där laget kom med bussen från Landvetter idag vid lunchtid. Ute vid ett hotell på Hisingen står kanske ett 50-tal människor och väntar i den gassande solen. En familj har satt sig på en picnicfilt och tar det lugnt. Pappan har en Manchester United tröja på sig. Han fru och son är med honom. Sonen är kanske 5-6 år och gömmer sig lite.

Varför är ni här idag och var kommer ni ifrån?

För att få en glimt av United, och självklart för att vi ska se matchen ikväll, säger Darko Vujcic. Vi är från Växjö.

Lite långt att åka kanske?

Aldrig för långt att åka när United spelar, säger Darko Vujcic och ser nöjd ut.

Väntar på autograf

Ett par pojkar i tioårsåldern står beredda vid muren som omgärdar hotellentren, de har autgrafblock redo, och det ligger en röd tröja som också kanske ska få en autograf påskriven.

Och du är Manchesterfan?

Naej, säger Felix Lundgren och ler lite generat.

Varför inte det?

Jag vet inte, min granne är det, men jag sa till min pappa att om jag får Zlatans autograf så byter jag till United, ler Felix Lundgren.

Många tror på seger för United

Vad tror du att det betyder att United får med Zlatan?

Jag vet inte, säger Bastian Vujcic-Hansson. Då teaterviskar pappa Darko ”att det blir bäst”...

Att det blir bäst säger Bastian och skiner upp.

Snabb hälsning från Zlatan

När bussen äntligen kommer och dörrarna öppnas, kliver spelarna ut en och en. Några får jubel direkt av de väntande åskådarna, kanske 300 stycken, en del har stått här i flera timmar. Men ingen av spelarna skriver några autografer och när Zlatan går in mot hotellentren stiger jublet, snabbt hejar han och går in med bestämda steg.

Jag tror att United vinner med 3-1, Zlatan gör två mål, säger Darko Vujcic.

Och han är värd pengarna?

Han är absolut värd pengarna! efter hur anfallsspelet såg ut förra året, säger Darko Vujcic.

Manchester United FC – Galatasaray SK, avspark 19.30 på Ullevi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.