Ezzat Rajab. Foto: SVT

Ezzat lurades på 37.500 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En av dem som drabbades hårt av bedragerskan på Blocket var Ezzat Rajab. När han besöker platsen igen har han svårt att förstå vad som egentligen hände.

– Vi kom och tittade på lägenheten. Hon lagade mat för hon bodde i lägenheten. Hennes laptop var där, alla hennes saker, och allt såg hur normalt ut som helst, säger Ezzat Rajab.

Han tittar omkring sig på området på Hisingen i Göteborg. Senast han var här började det också närma sig sommar, förra året, och han var väldigt glad över att ha fått napp på en andrahandslägenhet via annonssidan Blocket.

Blocketbluffarna

Lurade fler

Kvinnan var trevlig men när hon ville ha 37.500 kronor i förskott tvekade han lite. 

– Jag ville skriva kontrakt innan jag betalat. Men hon sa ”Var inte rädd, det här är Sverige”,  säger Ezzat Rajab som tillslut betalade pengarna.

När Ezzat Rajab efter lång tid av desperata försök att få tillgång till lägenheten tillslut kontaktade polisen visade det sig att kvinnan, hade lurat två andra personer med hjälp av samma lägenhet, under samma period.

Den var inte hennes utan en andrahandslägenhet hon hade tillgång till, och alla hade de nu blivit av med 37.500 kronor vardera.

Det startades en förundersökning som ledde till att kvinnan åtalades. Nu väntar hon och de drabbade på en rättegång som inte har fått något startdatum. Eftersom Göteborgs tingsrätt inte fick tag i kvinnan på flera månader har den förskjutits framåt i tiden.

”Händer detta i Sverige?”

För Ezzat Rajab som kommer från Syrien kom det som en chock att något sådant kunde hända i Sverige, ett land han hört så gott om.

– Jag kollar henne på Facebook, för hon har verkligen ställt till med en kris för mig. Jag går in och kollar hur hon lever och hur hon lägger ut videoklipp och bilder från fester och möten på hennes jobb, med vänner och det liv hon lever. Jag mår dåligt då, och tycker att sånt inte får hända i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet