Få brott mot tiggare anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Hjälporganisationer berättar om hot, våld och trakasserier mot tiggare. Brott som inte polisanmäls eller utreds.

Claes Haglund arbetar som projektledare på Stadsmissionens organisation Crossroads i Göteborg. Han är en av dem som får ta emot berättelser från tiggare om hot och övergrepp. Att personer blir spottade på, trakasserade och hånade är händelser som han menar händer allt oftare.

– Det är en tidsfråga detta innan det går riktigt illa. Nu har det redan gått illa i Stockholm med en person som avled, men tyvärr tror jag att detta är början på något hemskt, säger Claes Haglund.

Romerna i Borås

Flera uppmärksammade fall

Branden i ett tältläger i Stockholm där en man förlorade livet började utredas av polisen som allmänfarlig vårdslöshet men efter att uppgifter kommit in om tidigare övergrepp mot lägret och flera grova hot och uppvigling till mordbrand finns misstankar om att branden kan ha varit anlagd.

Händelsen är ett fall av många där tiggare drabbas som har uppmärksammats de senaste åren. Under torsdagen kunde Västnytt berätta om ett tältläger i Borås som hotats att brännas ner.

Mörkertalet stort

Både fallet i Stockholm och i Borås är polisanmälda vilket gör dem ovanliga. Enligt Claes Haglund är det försvinnande få brott mot tiggare som polisanmäls och mörkertalet är stort.

– En sannolik uppskattning är att de råkar ut för mer saker på en vecka än vad jag gör under en livstid. Vi har dock bekymret med att man inte vill polisanmäla. Vi uppmanar folk när vi hör de här berättelserna att man ska göra den här polisanmälan, säger Claes Haglund.

Även Erik Nord som är operativ chef vid polisen i Västra Götaland delar bilden av att gruppen tiggare har ett lågt förtroende för polisen och att polisanmälningar är ovanliga.

– Det är klart att många människor som lever på baksidan av samhället, de har lågt förtroende för samhället och det inbegriper även polisen. Så jag är inte säker på att vi får reda på allting, säger Erik Nord.

Utan polisanmälning utreds inte brotten

Det låga förtroendet får också konsekvenser för om en polisanmälan inte görs blir resultatet att brottet inte utreds.

– Om man skulle öppna dörren och säga att vi ska söka upp varje tillfälle där någon blir illa behandlad av en medmänniska och även utan deras medverkan försöka utreda dem brotten så är det en arbetsuppgift som blir rättsväsendet övermäktig. Därför har lagstiftaren ställt det här kravet över att man måste ange brottet i åtal, annars kan inte vi utreda det, säger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Romerna i Borås

Mer i ämnet