Foto: Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Falköpingsbönder förlorade mjölkstrid i HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen ändrar hovrättens beslut. Det gör att två mjölkbönder i Falköping inte bara förlorar målet och de 100.000 kronorna i ersättning de hoppats på. Dessutom tvingas de betala rättegångskostnaderna, uppger P4 Skaraborg.

Tvisten handlar om Kravcertifierad mjölk. 2003 beslutade Falköpings mejeri att sluta betala tilläggsersättning till de bönder som kunde leverera mjölk enligt den ekologiska standard som Kravcertifieringen innebär.

Men bönderna fortsatte att leverera Kravmjölk och tog sedan strid om ersättningen. Och hovrätten gav dem rätt. Mejeriet skulle ersätta bönderna med 100.000 kronor, rapporterar P4 Skaraborg.

Men HD gör helt om och menar att bönderna genom att fortsätta leverera mjölken accepterat det nya avtalet. Därmed förlorar de målet och döms i stället att betala mejeriets rättegångskostnader på omkring 150.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.