Telefonförsäljare lurar åldringar. Arkivbild. Foto: TT

Falsk läkare försöker lura äldre på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Nu går Västra Götalandsregionen ut och varnar allmänheten, vårdcentraler och apotek för en falsk läkare som försöker lura äldre på pengar.

– Jag har aldrig stött på något liknande, säger Valter Lindström, säkerhetschef på VG-regionen

Det var i mars som Västra Götalandsregionen först uppmärksammades på försöken till bedrägeri, då riktade mot patienter som besökt vårdcentraler i Falköping, Dalum och Åmål.

De senaste bedrägeriförsöken skedde för en vecka sedan då två patienter, som tillhör en vårdcentral i Sävedalen, blivit uppringda av en person som kallar sig ”Åke Larsson” och uppger att han är läkare och verksamhetschef. Han säger att han har tillgång till journaler och har en revolutionerande medicin, men det kostar pengar.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att man försöker lura äldre på pengar genom att utnyttja deras sjukdomar. Jag har jobbat med säkerhet sedan 2002 och jag har aldrig stött på något liknande, säger Valter Lindström.

Äldre anat oråd

Historien i bedrägeriförsöken är densamma även om namn och titel varierar. ”Åke” uppger att han har tillgång till patienternas journaler och att han känner till deras besvär. Han berättar att det finns en ny och bra medicin mot patientens besvär i USA och frågar om hans sköterska, som just nu är i USA, ska köpa medicin till patienten för 30.000 kronor.

Om patienten tyckt att kostnaden är hög har ”Åke” meddelat att vårdcentralen kan låna patienten halva summan och att även Försäkringskassan kan hjälpa till med kostnaderna. För att hjälpa till har ”Åke” frågat efter patienternas kontonummer. I båda fallen I Sävedalen har patienterna, som båda är runt 90 år, anat oråd och tackat nej till erbjudandet.

Polisanmälda

Alla fallen är polisanmälda men det kan finnas andra fall som inte är det. Valter Lindström känner inte till något fall där någon nappat på erbjudandet. Och hur det kommer sig att läkaren har kunskaper om de äldre sjukdomshistoria är oklart. Enligt en utredning som regionen gjort ska det inte ha skett några intrång eller olovliga inloggningar i vårdgivarnas patientsystem.

– Jag tror att det kan rör sig om ”social engineering” att man är man skicklig på att skapa kontakt och få reda på eventuella sjukdomar, säger Valter Lindström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.