Kommunens egen karta. Foto: Göteborgs stad

Falska flygblad om flyktingboende i Torslanda

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygblad med falska uppgifter om boenden för nyanlända har skickats ut i Torslanda. Nu har byggplanerna mötts av hårt motstånd.

Det ser ut att kunna komma från kommunen – ett flygblad med en karta över Torslanda och uppgifter om hur många som ska tas emot på de boenden för nyanlända som planeras i området. Men avsändaren är okänd och siffrorna påhittade.

– Det är två stora felaktigheter. Dels är det antalet – man nämner 1.000 personer plus, när det handlar om max 400 nyanlända som ska bo i detta område. Man anger också att det gäller från sommaren 2017, snarast är det från 2018, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör för Göteborgs kommun, och fortsätter:

– Att det sprids på det här sättet i den omfattningen och med ganska grava fel är för mig nytt och då har jag ändå varit med i ganska många år.

Oro för huspriser

Det som egentligen planeras är mellan 150 och 200 temporära bostäder i Hovgården eller Lexby, som tillsammans med ett boende i Säve skulle ge plats för uppåt 400 personer, och stå kvar i 10-15 år. Men först ska förslaget prövas i fastighetsnämnden i februari, och därefter krävs bygglov.

Enligt Martin Öbo har de falska uppgifterna fått många Torslandabor att reagera. Förra veckan höll kommunen ett möte om sina planer, som fick över 400 personer att samlas. Och deras frågor var många.

– Det finns en oro att marknadspriserna på ens egna fastigheter kommer att påverkas när man sätter upp ett sådant här temporärt boende, säger Martin Öbo.

Följer lagkrav

Martin Öbo talar om en tydlig motvilja mot byggplanerna, och tror att flygbladet kan ha spätt på missnöjet. Han understryker att åsikterna som hördes på mötet inte behöver vara representativa för alla i Torslanda, men jämför med andra stadsdelar.

– Diskussionen var helt annorlunda och avvikande från den vi hade två veckor tidigare på ett möte i Majorna-Linné, säger Martin Öbo.

Nu ska kommunen sammanställa de frågor som kommit in, och lägga ut svar och information om vad som händer i området Lilleby-Björlanda-Säve på sin hemsida.

Vad svarar ni de som inte vill att boenden byggs?

– Vi har största respekt för det, samtidigt har vi ett lagkrav att följa. Ett antal nyanlända kommer att anvisas nästa år och de måste vi enligt lag skaffa bostäder för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.