Foto: SVT

Familjehemsplacerat spädbarn fick napp fasttejpad

Uppdaterad
Publicerad

Barnet låg och sov i sin vagn med en napp fasttejpad med läkartejp. Ett annat barn, i samma familjehem, ska ha blivit instängt på sitt rum. Nu anmäls familjen enligt lex Sarah.

Efter en intern utredning av omsorgsföretaget Humana som anlitat familjehemmet anser man att det handlar om övergrepp och ser allvarligt på familjens bristande omsorgsförmåga.  

– Självklart ser vi allvarligt på det här och vi har avslutat samarbetet med familjehemmet, säger Pernilla Almgren, regionchef på Humana i Göteborg som nu avvaktar IVO:s beslut.

Annat familjehem gjorde upptäckten

I somras låg spädbarnet i sin vagn och sov. Enligt anmälan satt barnets napp hårt fasttejpad med beige läkartejp. Det var ett annat familjehem som kom dit och gjorde upptäckten. Samtidigt låg en medlem ur barnets familjehem på soffan. När man ville ta bort tejpen eftersom barnet försökte spotta ut nappen kom personen upp från soffan och försökte stoppa det.

– På grund av sekretess kan jag inte kommentera ärendet mer och lämna ytterligare information än vad som står i vår utredning, säger Pernilla Almgren.

Bristande rutiner och dokumentation

Den aktuella socialtjänsten hade redan beslutat att omplacera spädbarnet, och uppgifterna skyndade på processen. Ett annat barn, i samma familjehem, ska ha blivit instängt på sitt rum. Enligt den nu aktuella anmälan har det saknats rutiner kring vad som ska dokumenteras i en familjehemsutredning, vilket har resulterat i att en familjehemsenhet placerat barn och unga i ett familjehem med bristande omsorgsförmåga. Flera åtgärder har vidtagits för att förhindra att liknande saker inträffar.

– Nu väntar vi på IVO:s bedömning i ärendet, säger Pernilla Almgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.