– Får jag jobbet så tänker jag ta det, då ger jag allt, säger Johanna van Mall. Foto: SVT

”Får jag jobbet så tar jag det”

Publicerad

Borås stad la in charmoffensiven och fick flera finska lärare intresserade.

– Får jag jobbet så tänker jag ta det, säger Johanna van Malle.

Presentationen är förberedd. Pär Arvidsson Fäldt hälsar välkommen.

– Nu ska vi åka till Borås, säger han och sätter i gång en film på projektorn. Bilder av väggmålningar, Borås basket och Textilhögskolan svischar förbi.

Det är nu de sökande ska övertygas om att ta steget och flytta till Sverige. En av de som kommit till rekryteringsträffen är 29-åriga Senja Evasti.

– Jag har en situation nu i mitt liv där jag har möjlighet att flytta utomlands för att jobba, det är en bra möjlighet för mig, säger Senja Evasti.

För två år sen tog hon lärarexamen från universitetet i Åbo. Sen dess har jobbsökandet gått trögt. Efter några vikariat är hon nu arbetslös sedan ett halvår tillbaka.

– Det är mycket svårt. Jag behöver något att göra. Man funderar på andra utvägar och kanske inte vara lärare, säger Senja Evasti.

Men hon lockas av erbjudandet om en heltidstjänst i Borås. Det gör även Johanna van Malle. Hon har lång erfarenhet av att arbeta inom den finska skolan. I 15 år har hon undervisat, främst i spanska och franska. Men trots lång erfarenhet får hon ingen fast tjänst

– Jag söker hela tiden fast jobb men det är många sökande för varje jobb, över 100, säger Johanna van Malle.

Efter att ha sett filmen och lyssnat till grundskolechefen, så har hon bestämt sig.

– Får jag jobbet så tänker jag ta det, då ger jag allt, säger Johanna van Mall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.