Foto: Privat

”15 bränder på två månader”

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter tar nu ett krafttag kring riskerna med så kallade hoverboards. Mikael Hultgren Davidsson som skadades allvarligt för en månad sedan välkomnar utredningen.

Det var i slutet av augusti som Mikael Hultgren Danielsson från Lidköping upptäckte att sonens hoverboard hade börjat ryka och fräsa under uppladdning.

Han slängde ut den från altandörren i samma stund som den exploderade.

Mikael Hultgren fick svåra brännskador på ena handen och underarmen.

Här kan du läsa om händelsen och se Mikael Hultgren Danielssons egna film från det inträffade.

– Jag började jobba förra veckan. Jag är egenföretagare så det har varit tufft att inte kunna jobba, säger Mikael Hultgren Danielsson till SVT Nyheter Väst.

Driver process mot tillverkaren

Brännskadorna han drabbades av är nu relativt läkta. Ny hud har börjat växa ut men han räknar med att få bestående ärr på underarmen.

– Vi undersöker nu vad vi kan kräva tillverkaren på. Jag har förlorad arbetsinkomst, vi vill ha ersättning för själva hoverboarden också. Min fru håller på att greja med det här, säger Mikael Hultgren Danielsson.

Enligt P4 Värmland har minst 15 hoverboardbränder anmälts till elsäkerhetsverket sedan i början av augusti. Minst tre personer i landet ska ha skadats i bränderna.

De flesta bränderna ska ha uppstått i samband med laddning men det har även skett under användning eller när de varken har använts eller laddats.

Nu ska flera myndigheter i ett samarbetsprojekt kartlägga farorna.

Flera myndigheter samarbetar

Arbetsmiljöverket står som huvudansvarig för utredningen eftersom hoverboarden rent lagmässigt ses som en maskin.

– Vi på Elsäkerhetsverket har kompetensen att testa den tekniska biten och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) bidrar med olycksstatistik, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, till TT.

Enligt Martin Gustafsson har man ännu inte sett några tydliga mönster kring vilka hoverboards som fattat eld när det gäller märke, modell eller prisklass.

Det verkar dock som att det är batterier och teknik kring batterierna som ligger bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.