Cykelstölderna har minskat dramatiskt de senaste tjugo åren Foto: SVT

Färre cykelstölder i Göteborg

Publicerad

Det stjäls allt färre cyklar i Göteborg, och en av anledningarna är att cykelns status har ökat.

Från att ha varit ett slit-och slängföremål så ser många idag cykeln som ett livsnödvändigt transportmedel – något man måste ha för att få livet att funka. Därför är det också något som man skyddar.

Allt fler göteborgare slipper få sina cyklar stulna. Under 2015 stals det i Göteborg 3996 cyklar, jämfört med 4406 cyklar 2014.  Det innebär en minskning med 9 procent, eller 410 cykelägare färre som slapp bli av med sina cyklar. Detta enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, som branschorganisationen Svensk Cykling tagit fram.  

– Det är väldigt glädjande och intressant att cykelstölderna minskar över tid, säger Klas Elm, VD på Svensk cykling.

Läs också: Få cykelstölder klaras upp

Och minskningen är en tredjedel större i Göteborg än i landet, där minskningen under samma period bara var omkring 6 procent. Att Göteborg sticker ut så mycket tror Klas Elm delvis beror på Göteborg stads arbete med att få fler att cykla, men också att det idag finns fler cykelparkeringar runtom i staden där man kan låsa fast sin cykel i cykelställ.

– Cykelstölderna går ner, trenden håller i sig. De flesta har blivit bättre på att skydda sina cyklar, man köper dyrare lås och inte bara ett gammalt slanglås som man gjorde förr i tiden. Och man låser fast sina cyklar i ett fast föremål som en stolpe eller på en cykelparkering.

Dramatisk minskning

Men den riktigt stora förändringen har skett de senaste tjugo åren. Från 1996 till 2015 så minskade antalet cykelstölder i Göteborg med 37 procent. Klas Elm tror att minskningen över tid beror på att cykelns status har förändrats. Från att tidigare varit en slit-och-släng produkt som man tog sig kortare sträckor med, har cykeln idag för många blivit ett livsnödvändigt transportmedel som man använder för att pendla till jobbet, skolan och dagis.

– För 20 år sedan hade inte cykeln samma status. Många hade skräpcyklar som ändå blev stulna. Nu nöjer man sig inte med det, utan nu vill man ha en bra cykel, och då blir det ett dyrare föremål som man anstränger sig mer för att ha kvar. Cykeln har blivit en viktig del av livet, den måste stå där när man kommer ut från jobbet eller skolan.

Förslag: inomhusgarage

Men trots minskningen är det fortfarande tiotusentals cyklar som stjäls varje år; under 2015 stals det över 66 000 cyklar i landet. Och för att den positiva trenden med färre stulna cyklar ska hålla i sig tror Klas Elm att det förutom vanliga cykelparkeringar med cykelställ också behövs lösningar som det i Malmö. Där finns sedan 2014 ett underjordiskt cykelgarage med plats för 1500 cyklar där man kan låsa in sin cykel för 80 kronor i månaden.

–Naturligtvis skulle vi vilja se fler garage av den typen, där det är upplyst, där det snurrar folk och där det är bevakat. Det behövs både vid resecentra och större arbetsplatser. Det är ett bra exempel vart man måste komma, säger Klas Elm.

Så skyddar du din cykel och minskar risken för stöld:

Använd ett bra och godkänt lås. 

Lås fast cykeln i ramen och i ett fast föremål.

Plocka med dig lös utrustning som lampa, cykeldator eller cykelkorg. 

Ställ in cykeln över natten

Om cykeln stjäls är det viktigt att ha noterat ramnumret på cykeln. Det gör identifieringen av cykeln lättare. 

(Källa: Svensk Cykling, Polisen, Brottsförebyggande Rådet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.