Ulrica Larsson fick sin tomt uppgrävd vid fiberarbete – trots att hon inte ens villa ha tjänsten. Foto: Privat

Fick bredband – mot sin vilja

Publicerad

En husägare i Fristad blev överraskad förra veckan då hennes tomt blev uppgrävd av misstag. Flera grannar vill ha fiber till sitt bredband nedgrävt – men Ulrica Larsson ville inte ha det alls.

Det var i förra veckan som Ulrica Larsson upptäckte att tomten blivit uppgrävd trots att hon sagt ifrån efter en förfrågan från grävbolaget, att de inte skulle ha bredband.

På torsdagen filmade Ulrica själv vad som hade hänt med sin mobiltelefon. Vid en friggebod på tomten har grävbolaget grävt upp något som ser ut som ett fem meter långt dike. Jord och grästovor ligger brevid och en kabel ligger i botten på diket. Nu är tomten nästan relativt återställd, men skadan var redan skedd.

Hur kändes det när du kom ut och det såg ut så?

– Jag blev väl lite konfunderad, hur det gått till? Då sa de att de hade fått fel kartor, och att de trodde att tomtgränsen gick där borta.

Ulrica Larsson pekar bort mot grannen.

– Men tomtpinnen står ju där.

Hon pekar på en pinne som står tydligt mitt i gräsmattan.

– Jag tycker det är svårt att missa, säger Ulrica Larsson.

Medger misstag

– Tyvärr är det så att när man har så här stor entreprenad så händer det ibland misstag och vi är naturligtvis jätteledsna att vi gått in på någons tomt som vi inte hade rätt att gå in på, säger Fredrik Lerigon, VD Fibertjänst.

–  Vi har ju absolut gjort fel, vi ska inte gå in och gräva på någons annans tomt, det är självklart och vi hoppas att Ulrica blir nöjd nu efter att vi har åtgärdat det.

Ulrica kommer att få kompensation av Fibertjänst för felgrävningen.

Nu är det ju många som vill ha bredband och inte kan få det – och här har ni chans att få bredband men ni vill inte ha?

– Nej, säger Ulrica med eftertryck och skrattar.

– Vi är bakåtsträvare, vi väntar på nästa teknik. Eller, i alla fall, den som finns just nu vill vi inte ha!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.