Foto: SVT

Fler donatorer behövs för att färre ska dö

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har så många donerat organ som i fjol men behovet är större än så. Idag väntar 1.000 personer på att få ett organ.

För att ingen ska behöva dö i brist på organ krävs att fler ställer sig positiva till donation. Socialstyrelsen går nu ut och propagerar för att fler ska registrera sig i donationsregistret.

– När jag dör har jag inte behov av mina egna organ längre, det är ju helt meningslöst att dom begravs ihop med mig, säger Bertil Andersson, överläkare och donationsansvarig på SU.

Vill återvända till livet

– Det ligger nästan 1.000 personer i Sverige i dag som varje minut väntar på att det ska komma ett livräddande samtal, att det varit någon som varit så generös att dom har donerat och att dom kan återvända till livet, säger Bertil Andersson.

Man blir inte automatiskt donator bara för att man samtycker. En rad kriterier ska uppfyllas för att komma på tal, bland annat måste donatorn ha avlidit i hjärninfarkt under pågående respiratorbehandling. Först om så sker och donatorn är medicinskt lämplig kan en donation bli aktuell.

– Vi missar ungefär hundra organdonatorer per år och det är inte bra. Varje organdonator kan ge upp till åtta organ, men räknar man medel är det ungefär fyra organ per donator. Det är 400 patienter vi skulle kunna rädda i så fall, säger Bertil Andersson till SVT Väst.

Hoppas kunna halvera kölistan

– Hittills i år har 137 avlidna personer donerat organ och det är nära rekordsiffran 167 från i fjol. Får vi hundra donatorer till per år så tror jag att vi skulle kunna operera bort köerna. Om vi kan halvera kölistan vore det ju fantastiskt, säger Bertil Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.