Foto: TT

Fler företag i Fyrbodal

Uppdaterad
Publicerad

Nyföretagandet fortsätter att öka i Fyrbodal. Men i Bengtfors går det trögt. – Vi har sett en ökning de senaste två åren så vi vågar prata om en trend, säger Anna Lärk Ståhlberg, näringslivsutvecklare.

Under 2016 startades 1446 företag i Fyrbodal. Det ger en ökning på 5 procent jämfört med tidigare år. 

– Vi har sett en ökning de senaste två åren så vi vågar prata om en trend. Det är jätteroligt, nu gäller det bara att ta vara på det, säger Anna Lärk Ståhlberg, näringslivsutvecklare Fyrbodal.

Av Fyrbodals 14 kommuner så är det 10 stycken där nyföretagandet har ökat. Det är framförallt i Mellerud som det har skett en stor ökning. Där ökade nyföretagande med över 40 procent. Men det går inte framåt för alla kommuner i Fyrbodal. I fyra av kommunerna minskar nyföretagandet istället. I de flesta kommuner handlar det om marginella skillnader, men i Lysekil skedde en minskning på över 20 procent.

– Vi måste analysera statistiken innan vi vet varför, men en bidragande anledning kan vara infrastrukturen. Det är begränsad framkomlighet, dels med färjan men även vägen som leder fram till färjan. Det behövs bättre infrastruktur där, säger Anna Lärk Ståhlberg och tillägger:

– Men vi blir inte oroliga för statistiken. Det är en minskning men ingen katastrof.

Trögt i Bengfors

Den kommun i Fyrbodal där nyföretagandet går som trögast är Bengtfors. Kommunen ligger långt under rikssnittet och på plats 246 av alla kommuner i landet.

– Det är inte så konstigt. Bengtfors är en bruksort. Det finns en naturlig arbetsgivare som blir en trygghet och då krävs det en väldigt driven entreprenör för att ens få idéen att starta eget istället, säger Anna Lärk Ståhlberg.

Göteborg är fortfarande den kommun i Västra Götaland som har flest företag per tusen invånare. Göteborg följs tätt av Sotenäs och Strömstad. Även Tanum ligger bra till och totalt är det tre kommuner i Fyrbodal som ligger över riksnittet för antal företag per tusen invånare.

– Det är väldigt roligt. Det känns som att vi är på rätt väg, säger Anna Lärk Ståhlberg.

Fakta: Företagsutveckling i hela Västra Götaland

Ökning:

Grästorp: 73,7 procent

Bollebygd: 48,3 procent

Mellerud: 41,9 procent

Minskning:

Karlsborg: -34,5 procent

Lysekil: -24,1 procent

Tibro: – 23,7 procent

Fyrbodal ökning:

Mellerud: 41,9 procent

Färgelanda: 30,4 procent

Dals-Ed: 20,8 procent

Fyrbodal minskning:

Lysekil: -24,1 procent

Munkedal: -18,5 procent

Orust: -16 procent

Källa: Nyföretagarcentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.