Foto: SVT

Fler larm om hedersrelaterat våld

Uppdaterad
Publicerad

Vårdbolaget Gryning har märkt av ett ökat behov av platser för personer som måste skyddas från hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det krävs kvalificerade insatser, säger Katarina Ahlqvist, vd på det kommunala vårdbolaget Gryning.

Gryning får in fler larm om hedersrelaterat våld och förtryck nu jämfört med i början av året. Förfrågningarna har ökat från runt 20 per månad till ungefär 35 i månaden. Men det beror inte nödvändigtvis på att problemet blivit mer utbrett.

– Nu när färre kommer till Sverige finns det tid att uppmärksamma det problem som hela tiden funnits och finns, säger Katarina Ahlqvist, vd på Gryning.

Hon tror också att ökningen kan bero på större uppmärksamhet från media och att flyktingmottagandet under fjolåret var ovanligt stort.

– En del av de här människorna som kommer ensamma till Sverige eller tillsammans med delar av sin familj kommer in i ett sammanhang där delar av familj och släkt finns. Vilket gör att problemet kan bli väldigt reellt, säger hon.

Svårt problem

Gryning är ett av Sveriges största vårdbolag och de har länge arbetat med hedersproblematik. Just den målgruppen är speciell av flera orsaker.

– Skyddet måste alltid säkerställas, men risken för att utsättas för hedersrelaterat våld varierar från tid till annan. Det är speciellt att som människa ha en situation när man hela tiden måste ha med riskperspektiven, så det handlar mycket om att stödja individerna i den situation de är i, säger Katarina Ahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.