Det kommer att bli stora störningar i tågtrafiken under Kristi Himmelsfärdshelgen. Foto: TT

Störningar i tågtrafiken under Kristi Himmelsfärd

Uppdaterad
Publicerad

Under Kristi Himmelsfärdshelgen kommer tågtrafiken på Västra Stambanan kommer att vara helt avstängd på en sträcka utanför Göteborg. Detta innebär stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm men även för lokaltågen.

Det kommer att bli stora störningar i tågtrafiken under Kristi Himmelsfärdshelgen.

Anledningen är flera underhållsarbeten på olika sträckor runt om i Västsverige. I vissa fall ställs tågen in och ersätts med buss.

–  Man gör ju detta under långhelger eftersom resandet trots allt är lägre då och därför bli så få resenärer som möjligt drabbade av förseningarna, säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

Hur många avgångar rör det sig om?

– Det kan jag inte säga, men det är många, säger Kristian Lans.

Tågtrafiken helt avstängd

På Västra Stambanan norr om Göteborg stängs tågtrafiken av helt mellan Lerum och Floda 4-8 maj. Dessutom pågår ett rälsbyte som gör att bara ett spår är öppet mellan Alingsås och Floda samt Lerum och Partille.

Detta påverkar all tågtrafik på sträckan, både tågen mellan Göteborg och Stockholm och de regionala Västtågen mellan Göteborg och  Alingsås/Nässjö/Töreboda.

– Det är ett pågående arbetet för att trafiken på Västra Stambanan ska smidigare och säkrare. Västra Stambanan är hårt trafikerad och är sliten. Målet är att det ska bli mindre stopp för trafikanterna när vi är klart med det här arbetet, säger Agneta Eklund, pressinformatör Trafikverket.

Resenärer uppmanas att hålla koll

Tågresenärerna uppmanas att kontakta sin tågoperatör för att få korrekt information om vad som gäller.

Västtrafik uppger att underhållsarbetet kommer att leda till att tågen ersätts med buss de sträckor där tågen är inställda.

– Man får vara ute i god tid som resenär och hålla sig uppdaterad via vår hemsida eller vår Reseplanerare, säger säger Kristian Lans, presschef på Västtrafik.

– Man får också räkna med att restiden blir längre och att ersättningsbussarna kan avgå tidigare än tågets ordinarie avgångstid.

Fler arbeten på Kinnekullebanan

Förutom arbetet på Västra Stambanan så ställs Västtågen mellan Göteborg och Ytterby in 7-8 maj och dessutom kommer tågen mellan Göteborg och Uddevalla påverkas.

Även Kinnekulletågen kommer att påverkas av banarbeten. Sedan innan pågår ett banarbete som gör att tågen mellan Mariestad och Lidköping är helt en inställda fram till 8 maj. Från och med 5 maj utökas detta banarbete till att även påverka sträckan mellan Herrljunga och Göteborg. Bussar ersätter tåg på de sträckorna.

– Många bansträckor i Västsverige har stort behov av underhållsarbete. Resenärerna får räkna med störningar i tågtrafiken på grund av banarbete under lång tid framöver, säger Kristian Lans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.