Se till att företaget du näthandlar hos är seriöst, tipsar polisen. Foto: TT

Fördubbling av datorbedrägerier i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet datorbedrägerier har ökat lavinartat i år. I Västsverige handlar det om en fördubbling under årets första sju månader.

– Den här typen av brott ökar lavinartat, och är en av våra största utmaningar i framtiden, säger Mattias Falkbåge, gruppchef för Nationellt bedrägericenter på Polisen.

Under årets sju första månader ökade datorbedrägerierna med 78 procent nationellt, men i polisregion Väst är ökningen ännu större: 97 procent.

– I storstäderna, till exempel Göteborg, finns det fler individer som kanske är mer benägna att köpa via internet än på andra ställen i landet. Här finns fler yngre människor som använder kreditkortet på ett annat sätt än äldre, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen i polisregion Väst.

Stjäl kontokortsuppgifter

Den vanligaste typen av bedrägerier är utan tvekan köp med stulna kontokortsuppgifter. Sex av tio av alla datorbedrägerier handlar om så kallade CNP-bedrägerier (Cards Not Present), där den lurade har kvar sitt kontokort i fickan medan ett köp görs över internet. Och Mattias Falkbåge tror att bedrägerierna underlättas av att bedragaren aldrig behöver möta brottsoffret.

– Det finns en anonymitet i det här. Gärningsmannen slipper möta brottsoffret vilket kan vara en av anledningarna att den här typen av brottslighet ökar så mycket.

Sker i flera led

Kontokortsuppgifterna kommer i de allra flesta fall från IT-intrång i olika företags databaser, både i Sverige och utomlands. Enligt Mattias Falkbåge kommer mellan 90 och 95 procent av alla stulna kontokortsuppgifter från intrång i företags databaser.

– En IT-kunnig person kan på det här sättet komma över 1000-tals kunders kontokortsuppgifter på en och samma gång, säger Mattias Falkbåge.

Informationen läggs sedan upp till försäljning på Internet, där personer som vet vad de letar efter lätt kan få tag i den. Bedragaren kan sedan i lugn och ro länsa kontot genom att köpa olika varor eller tjänster.

– Det kan vara vad som helst man köper med de stulna kontokortsuppgifterna. Vi har sett hotellnätter, flygbiljetter och andra typer av varor eller tjänster, säger Mattias Falkbåge.  

Svåråtkomlig brottslighet

En annan anledning att den här typen av brottslighet ökar så mycket är att risken att åka fast är så liten. Om det är en vara som är inköpt och uthämtad i Sverige, och det finns övervakningskameror som dokumenterat uthämtningen går det att spåra bedragaren, men annars kan det vara väldigt svårt att gripa någon för den här typen av brott.

Det finns inga uppgifter om det här men uppskattningsvis skulle jag säga att det är en extremt låg grad av uppklarning av de här brotten. Generellt är det väldigt svårutrett, och det försvåras ytterligare då många köp görs utomlands, säger Mattias Falkbåge.

Tips – så skyddar du dig:

  • När du gör ett köp på nätet, förvissa dig om att det är ett seriöst företag.
  • Prata med din bank. Många stora banker erbjuder ett visst skydd. Du kan som bankkund själv lägga in en spärr för internetköp.
  • Det finns inga seriösa företag, myndigheter eller organisationer som ber om dina kortuppgifter via mail. Radera!
  • Kontokortet du handlar med på nätet böra vara kopplat till ett konto där du har en begränsad summa pengar.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.