Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den senaste helgens oväder i Dalsland har anmälningarna om översvämningar till försäkringsbolagen skjutit i höjden, berättar försäkringsexperten Anders Lindhjem. Foto: SVT / Magnus Dennert

Försäkringsbolaget efter ovädret i Dalsland: ”Blir allt vanligare”

Publicerad

Efter den senaste helgens oväder i Dalsland har anmälningarna om översvämningar till försäkringsbolagen skjutit i höjden.

– Vi har landat i runt 80-90 översvämningsanmälningar från det här i området runt Åmål och Tosse, säger Anders Lindhjem, naturskadesamordnare Länsförsäkringar Älvsborg.

Krisgruppen på Länsförsäkringar såg redan i söndags att det var stor påverkan på områdena i Dalsland efter ovädret i lördags. Gruppen arbetar särskilt med så kallade naturskador, där översvämningar ingår.

Stor ökning

Tittar man på bolagets statistik för de senaste åren är det dystra siffror. Sedan 2019 har anmälningarna gällande översvämningar gått från att utgöra drygt 20 procent av naturskadorna till dagens siffra på 48 procent.

– Statistiken bakåt visar att det här är något vi kommer att få leva med, säger Anders Lindhjem.

Andra försäkringsbolag som SVT pratat med ser också många anmälningar efter helgens oväder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.