Foto: SVT montage

Försäkringskassans nej ger kommunerna problem

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna får ta en tuff ekonomisk smäll när Försäkringskassan beviljar personlig assistans till allt färre. I Alingsås har antalet assistanstimmar fördubblats och budgeten är spräckt.

– Det blir en jättetydlig övervältringseffekt, från Försäkringskassan till kommunerna. Det kanske inte riktigt nått fram till regeringen, men kommunerna kommer behöva kompenseras, säger Susanne Åhman, socialchef i Alingsås

Totalt rör det sig om en handfull funktionshindrade i Alingsås som tidigare beviljats assistans från Försäkringskassan, men som under året istället blivit socialtjänstens ansvar.

– Det är inte så många individer, men det är personer med stora behov. Snittkostnaden just nu ligger på 1,8 miljoner kronor per ärende och år, säger Susanne Åhman.

Fördubblat behov

År 2013 hade Alingsås kommun kostnader för 34.000 assistanstimmar. Under 2016 var assistansbehovet dubbelt så stort, 64.000 timmar. Antalet brukare har också blivit fler, från 13 till 20 personer.

De ökade kostnaderna för kommunal personlig assistans är den enskilt största anledningen till att socialnämnden i Alingsås nu dras med ett rejält underskott. Budgeten för 2016 är spräckt med 17 miljoner kronor.

Under året har socialnämnden därför beslutat om en rad besparingar. Bland annat har ett boende för missbrukare fått läggas ned och samtidigt har fältassistenterna blivit färre.

”Inga roliga beslut”

– Det var inga roliga beslut att fatta, men det måste göras. Målet är att skada så lite som möjligt, säger socialnämndens ordförande Britt-Marie Kuylenstierna (MP).

Enligt kommunens egen riskbedömning inför nästa år så räknar de med att få ta över ännu fler LSS-ärenden från Försäkringskassan.

– Vi får försöka skära ned på något mer. Men jag tror inte det finns någon annanstans att ta pengar ifrån, säger Britt-Marie Kuylenstierna (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.