Enligt nya föreskrifter från Statens folkhälsoinstitut får produkten, som har en alkoholhalt på 14 procent, inte längre säljas i vanliga matbutiker.
– De kommer inte att klara kravet som står i bestämmelsen, säger Ann-Sofie Pettersson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.
Som SVT Västnytt avslöjade tidigare, var det nya EU-regler som gjorde det möjligt att sälja vinerna. Enligt de nya föreskrifterna, som träder i kraft den 1 september, får vinbaserade matlagningsprodukter som ska säljas till konsumenter inte ha en alkoholhalt som är högre än fem procent.
Systembolaget vill inte sälja
Ska de säljas till industrin går gränsen vid tio volymprocent, och de ska dessutom innehålla salt och peppar.
Systembolaget berättade efter avslöjandet att man skulle börja ta in risviner i sitt sortiment, något man nu backar från då efterfrågan varit låg.
– Jag tycker det är synd att det blir så här, jag tänker på dom som vill ha vinet i sin matlagning, säger Minh Nguyen, butikschef på Saigon City i Göteborg, till SVT Västnytt.