Samma bild sägs föreställa celler från näsan respektive levern, i olika rapporter. Foto: pubpeer.com

Nya fuskmisstankar mot forskare

Uppdaterad
Publicerad

Flera forskare vid Sahlgrenska akademin misstänks för bildmanipulationer. Den huvudansvarige har även tidigare varit misstänkt.

Det misstänkta fusket handlar om stamcellsforskning. Olle Larkö, dekanus och högsta chef för Sahlgrenska akademin, har anmält en forskargrupp. Det är bilder som verkar vara kopior, men som används i olika rapporter. Till exempel sägs en bild föreställa leverceller i det ena fallet, och celler från benmärg i en annan rapport.

Kan inte två bilder bara vara väldigt lika?

– Det är ju det som utredningen får visa. Men vi hade en tillräcklig misstanke för att det här ska utredas vidare, säger Olle Larkö.

Har du sett nåt liknande tidigare?

– Nej inte på det sättet i alla fall. 

Flera av bilderna har anknytning till en transplantation av en donerad luftstrupe då en grupp forskare vid Göteborgs universitet testade en ny metod. Strupen var klädd med stamceller. En 76-årig man, som var sjuk men inte döende, fick strupen inopererad i mars 2011. Han avled 23 dagar efter operationen. I en rapport hänvisade forskarna till kirurgen Paolo Macchiarinis metod, som han använde på en patient 2008.

Enligt forskargruppen i Göteborg dog den 76-årige mannen av hjärtstopp, och inte av den nya strupen, men det här ska nu också granskas.

Har anklagats tidigare

En av forskarna, som är huvudansvarig för de nu anmälda bilderna, har dessutom varit i blåsväder vid Karolinska institutet. Där anklagades hon för att ha förfalskat och fabricerat forskningsresultat, vilket också Vetenskapsrådet konstaterade hösten 2010. Hon skulle exempelvis ha redovisat experiment som aldrig utförts, och skickat in manipulerat material till utredarna.

Men hela utredningen drogs tillbaka hösten 2011, huvudsakligen på grund av bristande ordning i hanteringen. Det handlade exempelvis om handlingar som inte diarieförts på rätt sätt.

Det här mötte mycket kritik från utredarna, som skrev i DN i november 2011 att de tyckte beslutet var helt taget ur luften.

Nära att sparkas

Pam Fredman, rektorn vid Göteborgs universitet, var chef för forskaren när Vetenskapsrådet började sin utredning om forskningen vid Karolinska. Forskaren hade då hunnit flytta till Göteborg och jobbade på Sahlgrenska akademin. Det var nära att hon fick sparken.

– Det var ju så här att Vetenskapsrådet kom med sin rapport, och i samband med det gjorde jag en anmälan till Statens ansvarsnämnd. När Vetenskapsrådet sedan drog tillbaka det som var grunden för min anmälan, så var inte disciplinära åtgärder aktuellt, säger Pam Fredman.

Utredning lades ner

Men istället för att göra om utredningen, så lades den ner.

– Om inte undersökningen är gjort på ett korrekt sätt, så får man ju också ifrågasätta den. Nu drog ju Vetenskapsrådet tillbaka sin undersökning och det underlaget med sina påståenden var alltså borta för eventuella disciplinära åtgärder, säger Pam Fredman.

Hur ser du på att samma forskare är misstänkt igen?

– Nu har vi ett nytt ärende och vi har oredlighetsrådet som tittar på detta. Så får vi se vad de kommer fram till.

Olle Larkö håller med om att man inte bör ta upp historien igen.

– Man kan inte börja gräva upp gamla saker igen utan vår utgångspunkt har ju varit det som vi har sett här, säger han.

SVT Nyheter Väst har sökt forskaren som svarar på SMS att en utredning pågår och när den är klar får vi ett beslut. Angående Vetenskapsrådets granskning framhåller hon att hon blev helt friad av Centrala etikprövningsnämnden.

Macchiariniskandalen

I centrum för skandalen på Karolinska är de operationer på universitetssjukhuset under vilka kirurgen Paolo Macchiarini lät sätta in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Två dog medan den tredje vårdas på en intensivvårdsavdelning i USA.

Strax efter operationerna uppstod misstankar om forskningsfusk. En extern utredare, Bengt Gerdin, konstaterade att fusk förekommit.

Men ledningen för Karolinska institutet, där Macchiarini bedrev sin forskning, friade honom trots det från misstankarna.

Som en följd av ”affären” avgick KI:s rektor Anders Hamsten och institutets dekanus för forskning, Hans-Gustaf Ljunggren.

Ett fall med en 76-årig man som fick en ny luftstrupe 2011 och sedan avled utreds nu på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Operationen avhandlades  i en vetenskaplig tidsskrift där ett flertal forskare från Göteborgs universitet hänvisade till Paolo Macchiarinis metod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.