Hjälmen lades upp för försäljning i en grupp för militärprylar. Foto: Bilder från förundersökningen

Försökte sälja stridshjälm på Facebook

Publicerad

En man som är medlem i hemvärnet försökte sälja en av Försvarsmaktens stridshjälmar på Facebook. Nu har mannen åtalats vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för brott mot lagen om krigsmateriel.

Mannen lade i mars förra året upp en säljannons på Facebook där han försökte sälja en av Försvarsmaktens hjälmar.

Hjälmen, en kamouflagefärgad kevlarhjälm av modell M90, är del av försvarets standardutrustning för svenska soldater. Mannen försökte sälja hjälmen i en köp/sälj-grupp på Facebook för 600 kronor, och han skriver själv i annonsen att han var medveten om att det är känsligt att sälja Försvarsmaktens utrustning.

”Jag vet vad en del tycker om att sälja delar av FM (Försvarsmaktens) stridsutrustning, men gör väl ett försök och är beredd på shitstorm i alla fall”

”Köpte den av någon snubbe”

Mannen, som är medlem i hemvärnet, har rätt att inneha en hjälm, enligt de utrustningskort som han fått av Försvarsmakten. Men när polisen gjorde husrannsakan hos mannen fann man två hjälmar av modell M90, alltså en för mycket.

I förhör har mannen försvarat innehavet med att han var hemvärnsman, och att han behövde en ny hjälm, då den gamla gått sönder.

”Köpte den själv av någon snubbe då jag behövde en tillfällig ersättare när min riktiga hjälm gick bananaz”.

Mannen erkänner brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.