Enligt länsstyrelsen rör det sig om ett 120 kvadratmeter stort område. Bilden är en arkivbild från en annan plats. Foto: SVT arkiv

Förstörde fornlämning med grävmaskin

Publicerad

Fornlämningar från medeltiden misstänks ha blivit uppgrävda med grävmaskin – av en politiker i Vänersborg. Nu förbereder länsstyrelsen en polisanmälan. Det skriver GT.

En fornlämning från medeltiden har fått ”oåterkalleliga skador” efter att ha grävts upp med grävmaskin. Det säger en handläggare på länsstyrelsen till GT. Skadorna uppstod när markägaren, en politiker i Vänersborg, grävde i fornlämningen med grävmaskiner och fraktade bort jordmassor från platsen.

Ska anmälas

Nu förbereder länsstyrelsen en polisanmälan om brott mot kulturmiljölagen.

– Det är oåterkalleligt, har man gjort ett ingrepp så kan man inte ställa tillbaka och komma till rätta med det. Blir han fälld för detta blir det böter eller fängelse. Men jag har ingen åsikt i just det här fallet hur det kommer att hanteras eller hur allvarligt det är ur juridisk synpunkt, säger Niklas Ytterberg, handläggare på länsstyrelsen till GT.

Politikern beskriver det hela som en ”storm i ett vattenglas” och hävdar att området han grävt i inte är någon fornlämning. Trots det visar anteckningar från länsstyrelsen att mannen tidigare känt till att området klassas som sådant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.