Foto: SVT/Riksdagen

Försvarsutskottet vill träffa Must

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av sabotaget av Häglaredsmasten vill nu riksdagens försvarsutskott få en lägeskontroll från försvarsmaktens underrättelsetjänst. På onsdagen kom också beskedet att åklagare utreder Häglaredsmasten som grovt sabotage.

– Vi vill ha möte så fort det är praktiskt möjligt, säger Hans Wallmark, talesperson och gruppledare för Moderaterna i försvarsutskottet.

Helgens sabotage av Häglaredsmasten har fått ledande politiker att fundera: Varför sker det? Och vem ligger bakom? Då många spekulationer är i omlopp, varav en handlar om att det är en främmande makt som kan ligga bakom, vill nu utskottet träffa försvarsmaktens underrättelsetjänst, Must, för att få en bild av hur hotbilden egentligen ser ut mot landet.

Sabotage av master

– Det är vanskligt att spekulera, men vi måste få en orientering av vad som är sant och vilket tryck det finns mot Sverige. Man ska ta väldigt allvarligt på att det utförs sabotage på våra radiomaster, säger Hans Wallmark (M).

Han kopplar samman helgens händelse med tidigare attacker som släckt mediers hemsidor.

– Första steget är att få information om det finns en systematik i det här och om det är riktat mot media, säger Hans Wallmark (M).

På onsdagen uppgav polisen att förundersökning inletts gällande grovt sabotage mot Häglaredsmasten. Också händelsen med den avklippta kabeln till masten utanför Tranemo utreds som sabotage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet