Fortsatt varning för misstänkt bakterie i dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Stenungsunds kommun varnar fortfarande för att dricksvattnet kan vara förorenat. Nu uppmanas de som har kommunalt vatten att koka vattnet innan det används till mat och dryck.

Det var på lördagen som resultat från ordinarie vattenprover visade på att vattnet kan vara förorenat med bakterien E. coli – en tarmbakterie som kan orsaka diarrésjukdomar.

Eftersom prover nu visar att bakterien kan finnas i vattnet så uppmanas allmänheten att koka vattnet innan det används till mat eller dryck. Detta för att döda eventuella mikroorganismer.

Kommunen tar nu nya vattenprover, och det kommer att ta två dygn innan provsvaren kommer. Två vattenprov på raken måste visa på godkänt resultat innan kokrekommendationen kan hävas.

Områdena som berörs är centrala Stenungsund, Stora Höga, Jörlanda, Timmervik, Spekeröd och Ödsmål. Även Gamla Höviksnäs, Lilla Brattön och Tjörnbro Park i Tjörns kommun berörs.

Kommunen rekommenderar även vatten som ska serveras till sällskapsdjur ska kokas.

Fakta / Såhär bör du koka ditt vatten

Koka upp allt vatten som ska användas till mat eller dryck.

Koka det i en kastrull och det är viktigt att det bubblar kraftigt, däremot behöver det inte koka någon längre tid.

Vattnet bör sedan förvaras i en väl rengjord behållare som förvaras i rumstemperatur eller kallare, gärna i kylskåp.

Vatten till sällskapsdjur bör också kokas.

Fakta: Stenungsunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.