Foto: TT

Fortsatta tågförseningar i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken kommer strula även till helgen. Trafikverket hoppas ha en prognos under fredagen.

I eftermiddag väntas besked från de analyser som gjorts av järnvägsspår på Västra stambanan. Sträckan Göteborg-Alingsås dras med fortsatta störningar i tågtrafiken och bussar ersätter.

Frågan är om problemen som uppstått beror på materialfel i nylagd räls, eller något annat. Besked om detta kommer klockan 15, uppger Trafikverket.

tågproblem efter rälsfel

– Det är vad vi lever efter här, i ovisshet, tills experterna kommit fram till vad som krävs för att rätta till det här, säger Lars Hedström, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Oavsett resultaten av analyserna som ska presenteras fortsätter störningarna.

– Trafiken kommer att bli störd under hela helgen. Man kommer att kunna säga vad man ska göra men det är ett större jobb som behöver planeras, säger Lars Hedström.

Efter veckans spårfel är det fortfarande stora förseningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Alingsås. En gång i timmen avgår pendeltåget, övriga turer är inställda och ersätts med buss.

Och enligt Trafikverket kommer tågtrafiken ha förseningar även i helgen.

Ännu fler tester

Just nu pågår provtagningar av rälsen för att få en uppfattning om vad som gått snett. Som SVT Nyheter Väst tidigare berättat om så är rälsen som skadats helt ny och sattes i marken i mitten av augusti.

– Vi har utökat provtagningarna till att även innefatta svetsarna som håller ihop spåren. Vi vill  titta förutsättningslöst så att vi verkligen kommer åt problemet.

Det är avtalade entreprenörer som satt rälsen och fogat ihop spåren. De har blivit kontaktade av Trafikverket som en del i problemlösningen.

– Vi har kontakt med alla berörda, även materialleverantörer. Vi vill kunna förstå vad som hänt så vi kan förebygga säkerhetsrisker.

Vad säger entreprenörerna och leverantörerna?

– De förstår att vi behöver veta, men vi vill titta på detta förutsättningslöst så att vi inte pekar ut något material eller leverantör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tågproblem efter rälsfel

Mer i ämnet